neljapäev, 12. mai 2016

Mai ehk rõõmukuu :)

Nonii, nüüd on küll pikem paus sisse jäänud blogimisel.
Aeg möödub märkamatu kiirusega. No tõesti, alles oli märts ja nüüd juba mai, aprill oleks justkui vahelt kadunud :)
Kuidas meil siis läheb??? Ikka hästi, ei kurda grammigi :) Märtsi lõpus käisime Eestis, siis oli suuremal lapsel vaheaeg. Saime seal olla nädalakese. Kohtusime oma vanematega, vanavanematega ja sõpradega. Ega muuks väga aega olnudki.
Oman nüüd rootsi id-kaarti ka, juhhei. Vähemalt sellega on asjad ühel pool. Ja suurem laps sai nüüd lõpuks hakata käima koolibussiga. Varem sõidutasime teda ju ise. Põhjus miks ta alles nüüd sai koolibussi kasutama hakata on selles,et see isik, kes tegeleb vastava asjaga, polnud kunagi tööl siis, kui meie temaga kohtuda tahtsime. Aga nüüd viimaks ometi saime ta kätte :)
Ilmad on mõnusad suvised olnud, ümberringi on kõik roheline, loodus tärkab mühinal. Saarel kasvab palju nurmenukke ja võililli. Ühe satsi ma juba korjasin nurmenukke ja kuivatasin ära. Nüüd tuleb korjata võililleõisi, sest tahan proovida teha võilillemett ehk siirupit. Kavatsen sellega täna algust teha. Ja nõgeseid tuleb ka veel korjata ja kuivatada. Praegu olen neid värskena pistnud omleti ja tee sisse. Ühesõnaga kasvab praegu kasulikku kraami, mida noppida ja sisse juua-süüa :)
Aprilli lõpus sai suurem laps 12 aastaseks, juba... Ostsin poest sealiha ja panin marinaadi, hiljem grillisime sünnipäeva puhul. Teine eestlane käis ka oma lastega külas ja siis me tegime ühe jalutuskäigu saare metsas. Oli tore ja tegus päev.
Suuremal lapsel läheb koolis aina paremini. Järgmisel nädalal ootab teda ees PRAO ehk töökogemus päev. Tema läheb autoremonditöökotta sel päeval. Hiljem tuleb siis teha oma päevast kokkuvõte ja see teistele esitada.
Mai alguses oli tal koolist mitu vaba päeva. 5 mai oli siin punane (Kristuse taevaminemispüha) ja ka järgmine päev oli vaba. Siis tuli kohe otsa laupäev ja pühapäev ning esmaspäev oli ka vaba,sest õpetajatael oli õppepäev. Kokku sai ta siis viis vaba päeva :) Nädalavahetusel käsime siit umbes 20 km kaugusel ühes talus, kus toimus karjalaskepäev. http://bergsgard.nu/
Lasti sel päeval lehmad laudast välja karjamaale. Küll nad olid õnnelikud ja kepslesid :) Peale selle sai seal talus veel vaadata lambaid, kanu, küülikuid, ponisid. Külastajatel lubati proovida talutehnikat. Huvilised said kopaga kaevata, tõstukiga aluseid tõsta jne. Mudilaste jaoks oli mitu mängutraktorit, millega nad said sõita. Võimalus oli osta naturaalset loomaliha. Ilm oli sel päeval soe ja külastajaid palju.









Pühapäeval oli minu sünnipäev ja emadepäev (Rootsis tähistatakse emadepäeva mai viimasel pühapäeval). Käisime külas Brommas oma kohalikel sõpradel. Olime seal mitu tundi. Ilm oli jälle mõnus suvine ja enamuse aega istusime terrassil, mille Tõhk ise neil mõned aastad tagasi ehitas. Nautisime ilma ja üksteise seltskonda, väiksemad lapsed said koos mängida.
Mingil nädalavahetusel käisin barnbasar´il ehk lasteasjade müügil. Sain pesamunale palju ilusaid riideid ja mis põhiline, väga soodsalt ( 60 eurosenti tükk nii pluusidel kui pükstel). Suurema lapse suurusele polnud kahjuks midagi. Talle tuleb sel nädalavahetusel toimuval loppis´elt ehk täikalt midagi vaadata. Kasvavad nad mõlemad nii kähku, varrukad ja püksisääred kõik lühikeseks jäänud juba :) Eks nende garderoobi tuleb tihti välja vahetada...
Ühel varahommikul läks mul kell neli uni ära. Tõusin üles ja käisin köögis vett joomas ning nägin aknast ilusat hommikutaevast. Panin hommikumantli selga ja kummikud jalga ning läksin õue pildistama :)

Täna on jälle ilm mõnus aga veidi tuuline. Käisime pesamuna ja Tõhuga paadiga sõitmas. Tõhul on vaja tööd teha naabersaarel. Kuna pesamuna ärkas hommikul pool seitse ja kella üheksast läksime juba õue,siis lõunaks väsis ta ära ja magab nüüd. Värskes õhus olemine ja tegutsemine mõjub ikka hästi. Mõnel päeval on raskusi ta lõunaunne saamisega, on küll väsinud aga keeldub magama minemast. Neil päevil ta siis kustub õhtul seitsme ajal ja magab hommikuni.
Olen ikka ülimalt rahul ja õnnelik siin saarel. Naudin seda vaba aega, mis mul on pesamunaga kodus olles. Loomulikult on see kodus olemine ka `väsitav` vahel, sest ma olen ju 24/7 pesamunaga koos.  Kindlasti tahab ümberharjumist saada siis kui tööle naasen millagi :)
Ma pole ju ainult ema, olen naine kaa :) Õnneks kyrkis käies mängib pesamuna omapäi ja laseb minul teiste emadega juttu ajada. Kuna Tõhk on päeval tööl ja õhtu töölt tulles on väsinud ja tahab puhata, siis pean ikka mina pesamunaga tegelema :) Vahel olen küsinud talt, et millal siis mina puhata saan?! Ja siis ta imestab, et millest ma väsinud olen - olen ju päev läbi kodus :) :)
Ilmselt sellest saab ta aimu siis, kui ta ühe terve päeva peaks ise olema pesamunaga kodus, seni on ta seda maksimum viis tundi olnud  ja selle aja sees on ta mulle helistanud ja uurinud, milla ma koju jõuan :)
Aga hea on see, et ta ikka mõistab ,et mul on ´oma aega´ ka vaja, kasvõi 20 minutit dušši all käies :)
Ei, ma ei kurda...mul on maailma parim kaaslane ja imetoredad lapsed. Ja elu siin saarel on lihtsalt imeline. Mulle meeldib Rootsi väga. Saaks see kohalik keel ka ükskord selgeks, siis oleks super. Aga ma teen edusamme juba, tasa ja targu...
Mis veel õppimisse puutub, siis selle kuu jooskul peaksin saama ka programmeerismise tunnistuse. Tegin kursuse edukalt läbi, juhheii!! Kunagi pole hilja õppida!
Täna on meil peres mitu sünnipäevalast : minu isa, minu ämm, minu venna pruut ja tema isa.Küll see maikuu on ikka tähtpäevi täis :) Palju palju õnne ja tervist kõigile maikuu hällilastele!

Ilusat rõõmukuu jätku !!