pühapäev, 29. november 2015

Esimene advent

Oi oi, olen jälle pika vahe sisse jätnud sissekande tegemisel... Täna on pühapäev, esimene advent juba. Eile õhtul panin  jõuluvana aknale istuma ja jõulupärja ukse külge. Kuusevanikuid plaanin ka teha , et saaks terrassi kaunistada. Täna oli Trosas julmarknad (jõuluturg). Käisime ka oma perega seal uudistamas. Ilm on täna väga tuuline ja natuke vihmagi sadas. Jõulutunnet see must maa veel ei tekita. Jõuluturult ostsime koju kaasa salaamit.









Mänguasjade poe vaateaken


Mänguasjade poe vaateaken







Spordipoe jõulukaunistused


Koduteel jä pesamuna auto peale magama. Tõstsin ta ümber vankrisse ja nüüd ta magab terrassil. Kasutangi seda aega blogimiseks.
Mis me siis teinud oleme vahepeal? Issi on nüüd kodus tööd teinud. Meil on käsil köögimööbli vahetus. Uued kapid on juba paigas. Vaja on veel plaatida ja natuke tapeeti panna. Tõhk vahetas  kraaikausi kraani ära ja siis avastas, et siin nii vanad torud ja oleks vaja need ka välja vahetada :) Nüüd ta siis on mul torumees ja nokitseb torude kallal...
Suurem laps oli nädala alguses haige, väike palavik, köha ja nohu. Oli kolm päeva koolist kodus. Neljapäeval ja reedel käis koolis. Reedel peale lõunat helistas ja kutsus järgi, sest kõht väga valutas. Käisime igaks juhuks vårdcentral´is (tervisekeskus). Jõudsime sinna kell üks peale lõunat. Sealt teatati meile, et arst saab vastu võtta kell kaks. Käisime siis korraks krundi juures ja tulime tagasi kella kaheks. Arst katsus kõhtu ja võttis näpust vereproovi. Küsis, mida laps söönud on jne. Ootasime vereproovi vastused ära, need olid korras. Veri oli natuke paks ja arst soovitas rohkem vett juua. Õhtuks andis kõhuvalu järele ja järgmine päev polnud häda enam midagi.
Naabrid läksid meil  Belgiasse oma sõbrale külla ja palusid suuremal lapsel nende kassi toita. Täna peaks nad tagasi jõudma ja lubasid tänutäheks Belgia šokolaadi tuua kassi toitmise eest :)  Nii ta siis on neli päeva usinalt käinud kiisul vett vahetamas ja krõbinaid panemas. See kass nälga ei jääks ka ilma krõbinateta, sest käib pidevalt hiirte jahil :) :)
Jõulud lähenevad suure kiirusega. Ma igapäevaselt teen käsitööd, et jõuda oma plaanid täide viia. Tikin, koon ja õmblen hoolega :)

Nime algustähega padi ühele Growtopia mängu fännile

Padi põrsas Peppa fännile ja soe müts :)

Frozeni fännile, sellest tuleb ka padi lõpuks :)
Kuna nüüd on uus pliit köögis, siis kasutan ahju mõõdukalt. Olen teinud plaadikooke, lasanjet, pitsat. Suurem laps avaldas soovi teha täna küpsiseid. Lubas ise retsepti internetist otsida ja ise küpsetada. Mis mul selle vastu olla saab? Hea meelega luban tal katsetada, vajadusel juhendan kõrvalt :) Lubangi ta nüüd arvutisse retsepti otsima...

Meeldivat pühapäeva teile kõigile ja ilusat esimest adventi!




kolmapäev, 18. november 2015

Võtsin aega, et tulla sissekannet tegema. Jälle on mitu mitu päeva möödas viimasest postitusest. Üritan siis taaskord meenutada...
 Issi jõudis meil koju alles pühapäeval hilja õhtul. Tegime talle hilise isadepäeva koogi ja andsime kaardi ning sooja dressipluusi üle.
Küpsisekook vanilje-vaarikajogurtiga
Minule ja lastele oli issi toonud ka ühtteist. Mina sain omale ilusa jõulutähe ja suure karbi häid komme, lapsed said üllatusmunad. Suurem venna sai ka oma kaua igatsetud arvutimängu (Farming Simulator gold edition). Kõigil oli hea meel issit näha üle kahe pika nädala.
Sain nüüd ka oma kaua ihaldatud õmblusmasina. Vaja ta nüüd ilusti tolmust puhastada ja õlitada ning siis saab õmblema hakata.
Minu uus abiline :)
Seni olen ikka käsitsi õmmelnud. Öökulli kaisupadi sai omale seltsilise.
Vahepeal olen veel tegelenud tikkimisega. Käsil on üks projekt sõbranna lapsele kingikotti. Projekte mida veel teha on mul palju. Pinterestis iga päev olen midagi uut avastanud, mida tahan ka proovida teha.
Käisin Vagnhäradis loppisel jälle ükspäev. Sain sealt omale palju materjali käsitöö jaoks. Mingi päev pean uuesti külastama, sest oleks juurde vaja mulineesid tikkimise tarvis. Sõbranna müts sai ka valmis täna.
Loppiselt sain pesamunale ja vennale ka autovaiba ja mõned väiksed mudelautod ning pesamunale veel soojakoti, mis on pikem kui see, mis meil seni kasutuses olnud.

Muidu oleme kõik terved ja õnnelikud :) Pesamunaga käisin lõuna ajal  metsateel jalutamas. Poolel maal tuli tal uni ja ta jäi magama. Keerasin otsa ringi ja jalutasin koju tagasi ning jätsin ta terrassile magama. Magas ta seal paar tunnikest.
Ilmad on olnud enam-vähem, vahel vihmane ja tuuline. Täna oli kuiv ilm ja seitse kraadi sooja. Päikest oli ka lõuna ajal natuke näha. Vihmased ilmad on teinud teed poriseks ja muru on üsna libe  märja tõttu.
Esmaspäeva õhtul oli saunapäev.  Tõhk käis saunas naabrimehega, mina hiljem naabrinaisega. Oli jälle mõnus üle pika aja saunas käia ja juttu ajada naisterahvaga :) Naabrinaine on joogaõpetja, uurisin temalt selle kohta. Kui ta oma treiler-maja viimistletud saab ja tal vaba aega rohkem, siis lubas ta mulle joogat tutvustada. Ootan huviga, sest viimane aeg oleks endaga tegelema hakata. Kunagi olen käinu paaris joogatunnis aga siis see mulle ei meeldinud. Tundus liiga aeglane minu jaoks ja ma ei saanud pointile pihta. Nüüd olen vanem ja saan aru ja mulle pakub see teema huvi. Kunagi pole hilja millegi uuega alustada....
Eile õhtul oli maguisa ja tegin ühe plaadikoogi õuntega. Nüüd on mul uus ja funktsioneeriv ahi, armas Tõhk tõi. Lähiajal vahetab ta ka köögimööbli ära, vana juba üsna päevi näinud. Saan nüüd ahjus teha igasugu kooke ja muud head kraami :) Kui vähe on õnneks vaja, uus pliit naisele ja särab nagu päike :)
Täna tegin ühe väikse küpsisekoogi, sest kõik muudkui käisid mööda kappe ja otsisid midagi head.
Sain kätte ka Aliexpressist tellitud asjad pesamunale. Olen nendega väga rahul. Laste asjadega on seni vedanud hästi. Odavad ja kvaliteet on ka hea.

Pesamuna oma uusi talvesaapaid demonstreerimas
Lisan veel mõningaid pilte, mida olen jalutamise käigus teinud.


õhtuhämaruses

Vaade ühelt poolt teed...

...ja vaade teiselt poolt teed ühel ja samal ajal, samal päeval
Homme on plaanis suurde linna minna. Õmblusmasinale on vaja õli osta ja  veel ühtteist käsitöö tarvis. Ilmselt lähme hommikul kui venna on kooli viidud. Ta pole eriti vaimustuses linnas käimisest emmega, ütleb et ta ei viitsi mööda riidepoode käia :) Täiesti arusaadav...Ega Tõhk ka sellest vaimustuses pole aga tal ei jää muud üle, sest ma ei oska sinna üksi sõita. No ja ta ei pea muretsema, sest ma riidepoodi ei tahagi :)
Aga nüüd on aeg nii kaugel, et tuleb lapsed magama saata ja ise ka minna. Hommikul tuleb jälle vara ärgata ja tegutsema hakata.

Head ööd ja rahulikku und teile!


kolmapäev, 11. november 2015

Käsitööst,tervisest,söögist

Oi oi, viimane sissekanne sai tehtud möödunud reedel. No kuhu see aeg küll jookseb? Üritan siis taaskord meenutada, mida teinud oleme. Vahel tundub, et mul käib külas see saksa poiss (Alzheimer), sest muudkui unustan...
Laupäeval käisime Vagnhäradis Hulo poes. Ostsime sealt issile ühe sooja asja ja pesamunale paar pikkade varrukatega body. Poes on laste jaoks helikopter. Kui paned raha sisse, saad sõita üles alla. Minu lapsed ka ronisid rõõmsalt peale ja sõitsid. Kui sõit lõppes, siis pesamuna nõudis veel. Seletasin talle, et emmel pole enam sente ( masinasse tuli panna peenraha). Tema siis näitab näpuga minu rahakotile ja ütleb ``seal`` :) Ise nii väike aga taipab küll, kuidas asjad toimivad :)

Pühapäeval, Isadepäeval käsin lastega Kyrkis. Peale meie oli paar ema veel oma lastega. Sõime pannkooke ja muffineid. Oma lastega meisterdasime kallile issile isadepäevakaardi. Pesamuna joonistas ka hoolega kaardile kriipse-kraapse, suur venna täiustas. Mina kirjutasin pärast kodus salmi sisse. Lõpptulemus sai selline :
Issi on veel endiselt kaugel tööl ja saabub nädala lõpus, seega saame kaardi ja kingi üle anda alles siis.
Lapsed mängisid ja tantsisid muusika saatel. Nii oli tore pühapäeva veeta koos teistega.
Kudumine on hetkel soiku jäänud. Tegelesin hoopis õmblemisega vahepeal. Ühel õhtul vaatasin Pinterestis ringi ( see kubiseb lahedatest asjadest) ja leidsin ühe armsa öökulli padja. Joonistasin lõike maha arvutiekraanilt ja tegin suuremaks. Helesinine fliis oli  mul kapis olemas ja vatiini ka. Silmad ja noka tegin lõngast, sest musta ja valget fliisi polnud. Nõelumist oli küll palju, sest pidin käsitsi tegema. Aga ise olen lõpptulemusega rahul. Selline nunnu öökulli  kaisupadi sai pesamunale.
Kuna fliisi jäi veel palju üle, siis saan veel neid teha. Reedel peaksin õmblusmasina ka saama. Leidsin Blocketist ühe odava vanamoodsa Husqvarna õmblusmasina sealt kandist, kus Tõhk praegu tööl. Ta pidi täna peale tööd ära ostma. Seni saan lõikeid välja lõigata ja kui masin käes, kokku õmmelda. Selle aasta jõulude kingikotti lähevad ise tehtud-hästi tehtud asjad :) :)
Kui Tõhk koju jõuab, siis on vaja minna suuremasse linna materjali jahile. Pinterestist leidsin armsaid mõmmikuid, mis tehtud vanadest kampsunitest. Ka see projekt tuleb mingi päev ette võtta.
Ilmad on siin vahepeal olnud vihmased ja tuulised. Paar viimast päeva on päike paistnud ja kuiv olnud. Kui linnas ringi olen jalutanud pesamunaga, siis oleme alati soojalt riides ( mütsid-kindad- soe jope/ kombekas). Tänavapildis aga näen nii palju paljaid päid laste seas, isegi lasteaias. Mina käin ringi talvejopega juba pikemat aega. Nemad on kampsunite või õhukeste tuulejopedega õues. Ilmselt on siinsed lapsed ja muidu inimesed harjunud tuulega. Aga jah, veider vaadata. Eestis on lapsed nagu kubujussid  võrreldes siinsete lastega. Ju nad siis on karastatud, sest viibivad väga palju värskes õhus. Meie naabrid on ka väga sportlikud ja suured tervisesõbrad. Käivad hommikuti jooksmas- kõndimas ja hiljem karastavad end merevees. Põrrr...minu jaoks on meri juba väga külm.  Aga eks see harjumise asi ole, inimene harjub ju kõigega.
Linnas ringi jalutades jääb silma ka see, et kõik on nii sportlikud. Eakad kõnnivad käimiskeppidega hoogsas tempos, sõidavad jalgratastega. Noored jooksevad ja sõidavad ka ratastega. Tervise heaolu on siin väga hinnatud.
Teisipäeval Kyrkis käies sain teada, et kolmapäevati süüakse tacosid. Mina pole neid kunagi maitsta saanud ja ka ise pole proovinud teha. Ostsin poest tortillasid ja tegin pitsat. Panin tortilla peale basiiliku pestot ja natuke ketšupit. Peale tükeldasin põdravorsti ja natuke lastevorsti, üle puistasin mozarella juustuga. Panin mikrolaineahju neljaks minutiks. Voilaa, tulemus väga maitsev ja kiiresti teostatav pealekauba.
Täna on kolmapäev, hommikul viisime suure venna kooli. Kuna Kyrkis pole täna avatud, siis oleme kodus pesamunaga. Ilm tõotab ka ilus tulla, päike juba hommikul paistis eredalt. Toimetame kodus ja lõuna ajal läheme õue. Loodan siis pesamuna vankrisse magama saada. Ja kui suuremal lapsel koolipäev läbi, lähme talle järgi.  Nii need päevad mööduvad kiirelt üksteise järel. Õhtud venivad aga nüüd mil mul on käsitöö kallal nokitsemist, siis mööduvad ka need kiirelt.
Hetkel kui  mina tegin sissekannet oma blogisse, sai pesamuna hakkama meistriteosega : ladus kõik kaminapuud kotist laua peale...


Ilusat päeva teile! Rõõmsat meelt ja sära silmadesse!!!


reede, 6. november 2015

Oh imet, jälle reede

Ja ongi jälle kätte jõudnud reede, alles oli kolmapäev :) Oleme poistega kodus olnud ilma issita nüüdseks viis päeva. Hommikuti viime koolilapse kooli ja ise Kyrkisse või koju tagasi. Eile, neljapäeval  kui venna oli ära kooli viidud, sõitsime krundi juurde, et postkasti tühjendada. Nädalaga sinna ikka koguneb paras ports reklaami. Koduteel jäi pesamuna magama, hommikul läks tal kuue ajal uni ära. Lõuna ajal käisin temaga Stensundis jalutamas.









Lootsin, et jääb lõunaunne aga ei jäänud. Püsis vapralt üleval selle ajani, mil vennale kooli järgi pidime minema. Siis jäi autosõidu ajal magama. Kodus tõstsin ta voodisse ümber ja ta magas seal õhtul kella kuueni, kolm tundi kokku. Kasutasin seda aega, et kududa. Pesamuna ei lase mul muidu rahus kududa, on varraste ja lõnga peale kade. Nii kui alustan kudumisega, tahab tema kohe sülle :) Õhtul läksime kõik ööunne pool kümme.
Suurel lapsel läheb endiselt hästi koolis. Mingi päev õpetati neile elustamist, said ise proovida suurte nukkude peal. Väga asjalik ettevõtmine. Ise on ta rõõmus ja käib hea meelega koolis.
Täna kui venna kooli sai viidud, siis jäi pool tundi aega jälle Kyrkise avamiseni. Mängisime seni pesamunaga liivakastis, tegime tasakaaluharjutusi, kõndides liivakasti äärte peal :)

Täna oli üks 6 nädalane beebitüdruk ka Kyrkis oma emme ja suurema õega. Pesamuna tegi korduvalt pai talle ja võttis minul käest kinni andes märku, et mina pean ka pai tegema. Beebitüdruk oli turvahällis ja pesamuna kiigutas tasakesi teda. Talle väga meeldis see pisike tita, oli igati õrn tema vastu. Väga armas oli vaadata. Hiljem mängis ta nukkudega, söötis ja jootis neid topsidest :)
Olime Kyrkis lõunani ja siis läksime käruga linna peale jalutama. Käisime jälle parte ja paate vaatamas.



Pesamuna jäi jälle üsna kähku magama. Mina siis tiirutasin mööda linna paar tundi ringi. Kõht jõudis peale tunnist kõndimist tühjaks minna ja siis käisin Grilles Katukök´is friikaid ja hamburgerit söömas. Tühja kõhuga tundus see rämpstoit eriti hea :) :)
Kõht täis, suundusin tagasi linna  peale tiirutama. Jalutasin mööda metsateed, mille äärde jäi ka surnuaed. Neil on siin suur hooldatud muruplats ja hauakivid peal, mitte nagu Eestis, et igal ühel omamoodi.

Metsateel oli lahe kõndida ja metsa imetleda. Puud ja taimed kasvavad suurte kivide peal. Niisama metsas jalutamisest nagu Eestis ei tuleks midagi välja, siin on see nagu matkamine  mägedes rohkem :) Aga väge lahe igatahes ja mulle meeldib see kivine maastik.




Kui suurema lapse juurde jõudsin ärkas pesamuna ka üles. Jalutasime kõik koos auto juurde, mis oli Kyrkis´e juures. Sõitsime koju ja tõime kaminapuid. Nüüd kaminas tuli põleb hubaselt ja lapsed vaatavad multikaid. Mina lõpetan sissekande ja hakkan süüa tegema õhtuks. Kell on alles neli aga õues juba hämar. Kui söögiga ühele poole saan, siis üritan jälle kududa. Näis kas pesamuna laseb.
Eile vaatasin netist igasugu käsitöö värki, mida ise teha.  Neid pilte vaadates hakkavad alati omal ka näpud sügelema. Kaugel need jõuludki enam on, õige aeg hakata kingitustele ja kaunistustele mõtlema.
Käbidest päkapikud

Kingikoti idee - jõuluvana püksid





Pühapäeval on Isadepäev. Meie issi on kahjuks siis veel tööl. Eks me helistame lastega siis talle ja vanaisadele. Kyrkis on ka pühapäeval avatud, Isadepäeva puhul tehakse  muffineid. Kuna  kallis Tõhk kodus pole, siis ilmselt lähen lastega sinna. Möödub meil ka see päev lõbusamalt. Tähistame siis issiga tagant järgi seda tähtsat päeva.

Toredat nädalavahetust teile!!!