teisipäev, 19. jaanuar 2016

Talverõõmud

Juba olemegi üle nädala Rootsi rütmis tagasi. Nii kiirelt ikka aeg möödub. Kuidas meil siis läinud on?!
Suurem laps käib usinalt koolis. Kehalise tundide ajal käivad nad uisutamas ja sel neljapäeval on talispordipäev. Kuna ta end suuskadel ja uiskudel veel nii kindlalt ei tunne, siis otsustas ta sel päeval kõndima minna. Koju anti kaasa leht, mis tuli täita ( kas laps suusatab, sõidab lumelauaga, uisutab ,kelgutab või kõnnib sel päeval). Tema arvas ikka,et läheb kõndima. Teiste tegevuste jaoks peab kaasas olema kiiver. Rattakiivriga  kahjuks ei aja läbi :) Veebruaris tuleb arenguvestlus, eks siis kuuleme õpetajalt kuidas tal läinud on. Eestlanna,kes teda kunagi abistas hakkab seda taaskord tegema. See on hea uudis.
Pesamunal põhjustas igemete paistetust hoopis stomatiit ( suu limaskesta põletik). Käisime Trosas tervisekeskuses kontrollis. Kuna meil veel rootsi id-d pole käes, tehti talle ajutine. Näitasin ette ka Euroopa ravikindlustuskaardi. Oma järjekorda oodates sai peamuna lastenurgas mängida. Seal oli kööginurk, mis talle eriti meeldis.
Ootama pidime ca 20 minutit ja siis pääsesime löögile. Üle vaatas meid üks tore arstionu. Lapsele anti peale kontrolli üks loomake, mille võis ise valida. Pesamuna valis kaelkirjaku.
 Sellele viirusele ravi pole, saab ainult leevendada. Puhastasin tal suud soodaveega ja määrisin Calgeliga. Õnneks ei kujunenud meil see haigus väga hulluks. Internetist lugesin perefoorumist, et mõnel lapsel on see väga hull ( suu ville täis, igemed veritsevad, jne). Meil oli paar villi ja natuke veritsust ning igemed turses, õhtuti palavik üle 38.. Õnneks süüa ikka sai enamjaolt ja ise oli rõõmsameelne.Tänaseks päevaks on asi paranenud ja ma loodan,et see ei tule enam kunagi kimbutama...
Laupäeval käisime seiklemas. Sõitsime pool päeva autoga ringi, muidugi mitte asjatult. Tõhk käis ühte mängurite arvutikomplekti ostmas, mille Blocketist leidis. See läheb edasi Eetisse, ostja on olemas. Pesamunale leidsime Blocketist samasuguse kööginurga nagu tervisekeskuses. Kaasa saime palju nõusid ja mängutoitu. Õnneks asus sealkandis kus arvuti. Nii sai kaks kärbest ühe hoobiga tabatud.
Pitsameister oma uues köögis
Eile oli mõnus ilm õues, kõigest -3 külmakraadi. Käisime pesamunaga kelgutamas ja pepukaga mäest alla laskmas. Väga vahva oli. Selle üle me kurta ei saa, et mäge pole :) 
Õhtuti olen natuke käsitööd teinud. Valmis katsikukink, mis vaja veel ära triikida ja raamida. Oma eelmises sissekandes mainisin, et klassiõde on haiglas sünnitamas. 12 jaanuar nägi valgust uus ilmakodanik, kes saab nimeks Kaur. Kuna see oli mu esimene selline projekt ja kukkus hästi välja ( enda arvates), siis kavatsen ka oma lastele teha need. Ilus mälestusese ;)

Täna enne lõunat käisime külas naabril teise saare peal. Suvel pääseb sinna ainult paadiga. Kuna praegu on meri jääs, ca 15 cm, siis käisime jala. See saar on umbes kilomeetri kaugusel meie omast. Käskisin Tõhul eeltööd teha enne jääle minekut. Ta käis naabrimehe käest küismas, et kas on ok minna. Naabrimees meil igapäev käib uisutamas ja suusatamas tuulelohega. Eelnevatel päevadel on naabrimees  käinud  tokiga kopsimas ja kuulamas  jääd, et kas ikka kannab. Niisiis saime ikka kinnitust, et võib minna jääle. Pesamuna panime rooliga kelgule istuma, sest jäätee oli ikka kaunis libe. Külmunud järvel olen ma küll oma elus käinud aga merel mitte kunagi, See oli nüüd esimene kord, paras adrenaliinilaks...Õnneks jää kandis ja me jõudsime kenasti naabersaarele. Sealsetel elanikel on lambad, pesamuna sai neid uudistada.


Taamal paistab saar kuhu me suundusime
Õnnelikud, et jää kannab :)
Meie saar

Oma saarele jõudsime ka ilusti tagasi. Kuna ilm oli täna väga mõnus, siis jäime veel tükiks ajaks õue.
Seni oli päev kena ja tore kuni ajani mil avastasime, et kraanist ei tule vett. Tõhk küsis treileri naabritelt kas neil sama probleem. Kahjuks nii oligi. Kusagilt on midagi ära külmunud ja hetkeseisuga oleme me veeta. Õuest tõin tuppa lund ja sulatasin ära, et saaks nõusid pesta. Tõhk tõi Stensundi kooli juurest kanistriga joogivett. Maja välja rentija tuli ka uurima, milles asi ja kust võivad torud külmunud olla. Kaasa oli tal nagu alati koerake Kitty.
 Veider on see, et täna oli hommikul -13 kraadi ja selline asi juhtus. Eelmisel nädalal kui oli üle 20 miinuskraadi, ei juhtunud midagi. Tont seda teab, mis ja kus siis häda on. Mingisugused torude küttekaablid on küll olemas aga need pole kogu trassi ulatuses. Kui paari tunni jooksul midagi ei muutu, siis on ikka asi nutune...Siis saab vett alles kevadel, kui ilmad soojad :)
Sellised lood siis meil siin pool merd :)

Olge rõõmsad ja terved!!

esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Tagasi Rootsis!

Laupäeval alustasime oma tagasisõitu Rootsi. Teed olid puhtad ja sõita oli hea, külmakraade -21. Tallinnasse jõudes käisime läbi sadama Rimist. Sealt ostsime kaasa värsket leiba-saia, kohukesi, kodujuustu. Sports Direct´i poest hüppasime ka läbi. Seal on alati häid pakkumisi. Ostsin lastele soojad dressipüksid. Suurema lapse omad kaks paari sain 15 euroga ja pesamuna kaks paari 11 euroga. Suvel ostsin sealt neile tenniseid, kaks paari soodsam kui üks paar hinnaga. Nii et spordiriideid saab sealt poest hea hinnaga soetada.
Laevareis möödus rahulikult. Illusionisti show oli vahva, seda käisime pesamunaga vaatamas. Talle meeldis, plaksutas hoolega.
Laevast maha sõites ootas meid ees lumine Stockholm temperatuuriga null ja lisaks sadas vihma. Teed olid soola-lume segused ja üldse mitte nii puhtad nagu Eestis. Liikluses inimesed olid rahulikud ja sõideti vastavalt teeoludele mõistliku kiirusega. Vastassuunas tee peal oli üks auto põlema läinud. Sinna kiirustasid tuletõrjeautod ja politsei. Ei teagi mis seal juhtunud oli, et ta põles.
Oma majakesse jõuda saarele oli tore. Ikkagi meie uus kodu. Ka siin oli natuke lund maas. Maja oli soe kui tuppa sisenesime. Lasime oma tuttaval paar päeva enne meie jõudmist radikad sisse lülitada. Pesamunal oli suur äratundmisrõõm oma asjadest. Käis mööda maja ringi ja uudistas.
Pakkisime oma kompsud lahti ja paigutasime toiduvarud kappidesse. Kaminasse tegime tule, et saaks elavat tuld nautida ja selle soojust. Saarel oli suur tuul ja öö hakul kolistas päris kenasti.
Täna on esmaspäev. Hommikul vara ärgata äratuskella saatel oli veider ( pool kaheksa). Tundus liiga varajane ja liiga pime õues olevat. Eestis olles magasime poole kümneni :)
Tegin kohvi valmis ja ajasin Tõhu ka üles. Suuremale lapsele lõikusin porgandeid kooli kaasa ja siis ajasin tema ka üles. Õige pea ärkas ka pesamuna. Issi viis suurema lapse kooli, meie pesamunaga jäime koju. Vennal järel käisime koos issiga ja pesamuna tukastas autosõidu ajal. Ilm oli meil täna vihmane ja soojakraade kolm. Ööseks lubas paar külmakraadi.
Hetkel kui mina blogin, vihub pesamuna jõulumuusika saatel tantsu. Tantsusammud on tal eriti kihvtid . Ta on meil suur muusika fänn. Eestist sai vanaisa juurest kaasa võetud venna plokkflööt. Nüüd ta ``mängib`` sellel palasid :) Sõbrannal külas käies tinistas ta hoolega kitarri. Esimeseks sünnipäevaks sai ta süntesaatori, ka sellel ``mängib`` ta suure huviga. Ja erinevatest topsikutest saab trummid teha :)
Pesamunal on paar õhtut olnud üle 38 palavik. Täna on tal ka igemed turses ja punetavad. Ise ta tunneb end hästi ja pole kurtnud. Süües korra näitas, et on ai-ai. Ilmselt on juurde tulemas uusi hambaid, sest viimasel ajal topib ta asju suhu ja sõrmi ning ila tuleb ka omajagu. Määrisin ta igemed Calgeliga kokku ja andsin kummeliteed juua. Loodan,et see möödub mõne päevaga ja asi pole milleski muus...
Täna ma elan mõtetes kaasa ja hoian pöidlaid oma klassiõele, kes hetkel viibib Tartus haiglas ja ootab oma esiklapse sündi. Loodan, et hommikul on juba rõõmusõnumeid kuulda uuest ilmakodanikust. Lapsed on vahepeal issiga peitust hakanud mängima. See on meil väga pop mäng.
Kell on juba üheksa õhtul ja tuleb hakata magama sättima. Homme jälle uus päev ja vaja vara tõusta. 
Rahulikku õhtut teile kõigile ja head ööd!


reede, 1. jaanuar 2016

Head uut aastat!!!

Ja ongi käes aasta uus. Nüüd tuleb meelde jätta, et viis on asendunud kuuega, seda just dokumentide täitmisel :)
Veetsime oma vana-aasta lõpu Tõhu klassivenna juures. Laud oli lookas headest toitudest, täna tuleb ilmselt sööma minna veel, sest õhtul ei jõudnud nii palju pugida. Päeval proovisime pesamuna lõunaund magama panna aga see ei õnnestunud meil mitte kuidagi. Siis kui oli aeg minna külla, jäi ta autosõidu ajal magama. Tõstsime ta võõrustajate voodisse magama, magas  seal kaks tundi. Sai osa võtta ilutulestikust ja nautida seda. Talle väga meeldis, veel tänagi räägib suure õhinaga sellest. Tegin telefoniga väikese video ka sellest, nüüd ta soovib korduvalt seda vaadata. Eelmisel aastavahetusel magas ta südöö paiku ja ärkas suure müra peale, mis õuest tuppa kostus. Siis oli ta segaduses ja me vaatasime lihtsalt aknast seda tulede mängu taevas.
Ega midagi peale aastanumbri polegi muutunud. Öösel on väike lumekiht  maha sadanud :) Mingeid uus-aasta lubadusi me ei teinud. Oleme lihtsalt positiivselt meelestatud ja loodame, et ka sel aastal läheb meie perel ja tuttavatel hästi. Eks igaüks on ikka ise oma saatuse sepp ja oma õnne valaja.
Eesmärgiks olen  seadnud rootsi keele omandamise. Pesamuna tuleks ka ilmselt lasteaia järjekorda lisada. Sügisel võiks juba harjutama hakata, siis on ta kahe ja poole aastane. 15 h nädalas on tasuta, selle eest maksma ei pea. Kui päevas 3 h lasteaias käia, oleks esialgu täiesti piisav kohanemiseks.
Olen ilmselt maininud millalgi, et Rootsis käib ajaarvestus nädalate kaupa. Järgmine vaheaeg koolist on 8 nädalal ja sellest järgmine 13 nädalal. Veebruaris me ilmselt ei tule Eestisse aga märtsis tõenäoliselt küll. Viimane koolipäev on kümnes juuni. Vanem laps tahab kindlasti Eestisse vanaisa ja vanade sõprade juurde tulla.
Loodame nüüd ka maja ehitamiseloa uuel aastal kätte saada. Saab vast siis kevadel ometi ehitama hakata. See protsess on juba niigi veninud... Ja id kaardi osas tuleb ka veel ametnike juures käia, ehk saab ka see asi lõpuks aetud.
Arvan,et järgmise sissekande blogisse teen siis, kui oleme Rootsi tagasi jõudnud.
Mis siis ikka armsad lugejad, kaasaelajad, soovin teile edukat alanud aastat. Tehke õigeid valikuid ja avage uusi uksi-aknaid. Tänase uue aasta esimese päevaga saab alustada jälle puhtalt lehelt. Me ise kujundame oma tuleviku. Elu on seiklus! Ärge kartke ja nautige elu täiel rinnal! Võtan ka ise seda soovitust kuulda :)

Olge terved ja õnnelikud!!!



Jõuluks koju

Opaaaaa, viimati käisin blogimas esimesel advendil...see on nüüd küll kaua aega tagasi... Niisiis, taaskord meenutan meie tegemisi. Hetkel istun ämma-äia pool köögilaua taga Eestis. Jõudsime Eestisse 17 detsember. Reis kulges hästi ja tore on kodumaal olla. Esimesed päevad siin olles käisime külas oma vanematel, vanavanematel ja sõpradel. Tore on taas kõiki näha. Keda veel näinud pole, siis selleks veel natuke aega on. Me läheme tagasi Rootsi peale uut aastat alles.
Jõulud olid sel aastal rohelised, mis on veider. Salamisi ikka lootsin hommikul ärgates, et maa oleks valge lumevaibaga kaetud...Siis oleks lastel rõõmu lumest ja ka valgem oleks sel pikal pimedal ajal.
Jõululaupäeval käisin surnuaial oma kallitele kadunukestele küünlaid süütamas. Surnuaed helendas küünlavalgusest, väga armas vaatepilt...
Kingikotti oli jõuluvana toonud palju magusat, seda pole tükk aega vaja ise osta. Ka praktilised soojad termosokid leidsin kingikotist, mis minu külmakartlikele jalgadele on ideaalsed. Lapsed said ka palju magusat ja lelusid. Tuleb see magusakott kusagile ära peita nüüd :) Söödud sai  vana head traditsioonilist jõulutoitu - kartuleid ,verisvorste, praekapsast.
Jõudsin lugeda ka raamatut ``Minu Rootsi``, väga asjalik lugemine ja mul on nii mõndagi sealt kõrva taha panna. Sain teada rohkem oma ``uuest kodumaast``.
Ringi sõitmist on olnud palju, vaja kõik oma silmaga üle vaadata. Mõnes kohas on veel käimata aga loodan seda lähipäevil teha. Eile sai käidud mamma-papa juures lapselapsi neile näitamas. Mammal oli meie jaoks küpsetatud pannkoogid ja õunaplaadikook. Tema toidud on alati imemaitsvad. Vanaemad ikka oskavad...
Kahel sünnipäeval olen käinud. Üks oli sõbranna lapse oma ja toimus Võrus mängutoas. Seal oli väga vahva ja minu pisikesele pesamunale ka meeldis seal väga. Teine sünnipäev oli sõbranna oma, õigemini väike juubelipidu tema oma kodus. Ka seal oli ülimalt tore ja nalja sai palju :) Aitäh kullakesed teile selle eest!!! On jälle, mida meenutada...
Täna on aasta viimane päev. Küll on see aasta kiirelt möödunud. Palju muudatusi on olnud meie eludes...Tagasi vaadates möödunule võin jääda rahule, kõik on paigas ja just nii nagu olema peab.
Vana-aasta saadame ära Tõhu klassivenna juures. Leppisime omavahel kokku, kes mida toob ja nii saab pidulaud kaetud.
Täna hommikul ärgates tervitasid külmapoisid akna taga, vaatepilt on imekaunis, kõik on härmas.
Mis ma siin ikka heietan, soovin teile kõigile head vana-aasta lõppu ja edukat ning õnnelikku uut!