teisipäev, 19. jaanuar 2016

Talverõõmud

Juba olemegi üle nädala Rootsi rütmis tagasi. Nii kiirelt ikka aeg möödub. Kuidas meil siis läinud on?!
Suurem laps käib usinalt koolis. Kehalise tundide ajal käivad nad uisutamas ja sel neljapäeval on talispordipäev. Kuna ta end suuskadel ja uiskudel veel nii kindlalt ei tunne, siis otsustas ta sel päeval kõndima minna. Koju anti kaasa leht, mis tuli täita ( kas laps suusatab, sõidab lumelauaga, uisutab ,kelgutab või kõnnib sel päeval). Tema arvas ikka,et läheb kõndima. Teiste tegevuste jaoks peab kaasas olema kiiver. Rattakiivriga  kahjuks ei aja läbi :) Veebruaris tuleb arenguvestlus, eks siis kuuleme õpetajalt kuidas tal läinud on. Eestlanna,kes teda kunagi abistas hakkab seda taaskord tegema. See on hea uudis.
Pesamunal põhjustas igemete paistetust hoopis stomatiit ( suu limaskesta põletik). Käisime Trosas tervisekeskuses kontrollis. Kuna meil veel rootsi id-d pole käes, tehti talle ajutine. Näitasin ette ka Euroopa ravikindlustuskaardi. Oma järjekorda oodates sai peamuna lastenurgas mängida. Seal oli kööginurk, mis talle eriti meeldis.
Ootama pidime ca 20 minutit ja siis pääsesime löögile. Üle vaatas meid üks tore arstionu. Lapsele anti peale kontrolli üks loomake, mille võis ise valida. Pesamuna valis kaelkirjaku.
 Sellele viirusele ravi pole, saab ainult leevendada. Puhastasin tal suud soodaveega ja määrisin Calgeliga. Õnneks ei kujunenud meil see haigus väga hulluks. Internetist lugesin perefoorumist, et mõnel lapsel on see väga hull ( suu ville täis, igemed veritsevad, jne). Meil oli paar villi ja natuke veritsust ning igemed turses, õhtuti palavik üle 38.. Õnneks süüa ikka sai enamjaolt ja ise oli rõõmsameelne.Tänaseks päevaks on asi paranenud ja ma loodan,et see ei tule enam kunagi kimbutama...
Laupäeval käisime seiklemas. Sõitsime pool päeva autoga ringi, muidugi mitte asjatult. Tõhk käis ühte mängurite arvutikomplekti ostmas, mille Blocketist leidis. See läheb edasi Eetisse, ostja on olemas. Pesamunale leidsime Blocketist samasuguse kööginurga nagu tervisekeskuses. Kaasa saime palju nõusid ja mängutoitu. Õnneks asus sealkandis kus arvuti. Nii sai kaks kärbest ühe hoobiga tabatud.
Pitsameister oma uues köögis
Eile oli mõnus ilm õues, kõigest -3 külmakraadi. Käisime pesamunaga kelgutamas ja pepukaga mäest alla laskmas. Väga vahva oli. Selle üle me kurta ei saa, et mäge pole :) 
Õhtuti olen natuke käsitööd teinud. Valmis katsikukink, mis vaja veel ära triikida ja raamida. Oma eelmises sissekandes mainisin, et klassiõde on haiglas sünnitamas. 12 jaanuar nägi valgust uus ilmakodanik, kes saab nimeks Kaur. Kuna see oli mu esimene selline projekt ja kukkus hästi välja ( enda arvates), siis kavatsen ka oma lastele teha need. Ilus mälestusese ;)

Täna enne lõunat käisime külas naabril teise saare peal. Suvel pääseb sinna ainult paadiga. Kuna praegu on meri jääs, ca 15 cm, siis käisime jala. See saar on umbes kilomeetri kaugusel meie omast. Käskisin Tõhul eeltööd teha enne jääle minekut. Ta käis naabrimehe käest küismas, et kas on ok minna. Naabrimees meil igapäev käib uisutamas ja suusatamas tuulelohega. Eelnevatel päevadel on naabrimees  käinud  tokiga kopsimas ja kuulamas  jääd, et kas ikka kannab. Niisiis saime ikka kinnitust, et võib minna jääle. Pesamuna panime rooliga kelgule istuma, sest jäätee oli ikka kaunis libe. Külmunud järvel olen ma küll oma elus käinud aga merel mitte kunagi, See oli nüüd esimene kord, paras adrenaliinilaks...Õnneks jää kandis ja me jõudsime kenasti naabersaarele. Sealsetel elanikel on lambad, pesamuna sai neid uudistada.


Taamal paistab saar kuhu me suundusime
Õnnelikud, et jää kannab :)
Meie saar

Oma saarele jõudsime ka ilusti tagasi. Kuna ilm oli täna väga mõnus, siis jäime veel tükiks ajaks õue.
Seni oli päev kena ja tore kuni ajani mil avastasime, et kraanist ei tule vett. Tõhk küsis treileri naabritelt kas neil sama probleem. Kahjuks nii oligi. Kusagilt on midagi ära külmunud ja hetkeseisuga oleme me veeta. Õuest tõin tuppa lund ja sulatasin ära, et saaks nõusid pesta. Tõhk tõi Stensundi kooli juurest kanistriga joogivett. Maja välja rentija tuli ka uurima, milles asi ja kust võivad torud külmunud olla. Kaasa oli tal nagu alati koerake Kitty.
 Veider on see, et täna oli hommikul -13 kraadi ja selline asi juhtus. Eelmisel nädalal kui oli üle 20 miinuskraadi, ei juhtunud midagi. Tont seda teab, mis ja kus siis häda on. Mingisugused torude küttekaablid on küll olemas aga need pole kogu trassi ulatuses. Kui paari tunni jooksul midagi ei muutu, siis on ikka asi nutune...Siis saab vett alles kevadel, kui ilmad soojad :)
Sellised lood siis meil siin pool merd :)

Olge rõõmsad ja terved!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar