teisipäev, 13. oktoober 2015

Vahva teisipäev

Tänane päev algas õige varakult. Esiteks magas pesamuna halvasti öösel, muudkui siples ja tahtis juua. Kell kuus hommikul ärkasin üles, sest ta tahtis jälle juua. Siis meenus, et issi pidi ka kell kuus ärkama ja ajasin tema üles. Ta pidi vara tööle sõitma . Minul tuli viia suurem laps kooli. Kuna täna oli ka Trosas Kyrkis, siis saimegi venna kooli viia ja ise läksime Kyrkisse. See avatakse kell üheksa, me jõudsime 15 minutit varem kohale. Kiikusime natuke õues ja siis saime sisse minna.
Täna oli üks isa oma lapsega ja ülejäänud seitse ema oma lastega. Mina vestlesin pikemalt ühe emaga, kes elab Vagnhäradis. Tal on ka kaks last, üks oli lasteaias ja väiksem Kyrkis kaasas. Uurisin ta käest, kust saab soodsalt lastele riideid, jalanõusid. Södertäljes pidi neli korda aastas toimuma midagi kirbuturu sarnast. Suur saal müügilaudadega, kus siis müüakse omale enam mitte vajalikku. Rootslanna ütles, et tema ostab sealt alati terve aastavaru riideid-jalanõusid lastele valmis. Esimesel novembril pidi nüüd toimuma see kirbukas. Me siis just jõuame Eestist Rootsi tagasi. Eks näis, kas on viitsimist sealt läbi hüpata, kuigi tee peale see jääb.
Lõuna ajal läksin pesamunaga Trosa peale jalutama. Hommikul panin käru auto peale lootuses, et pesamuna siis õues magab. Minu lootus täitus lõpuks. Esmalt jalutasime mööda kanali äärt. Pardikesed ujusid seal, paar julgemat lendasid veest välja meie juurde uudistama. Jalutasime sadamasse ja tagasi kesklinna.














Mõeldes koertele ;)

Seal jäi pesamuna magama. Minul oli kõht jõudnud kõndimisest tühjaks minna. Kuna Antons Krog oli tol hetkel kinni, siis otsustasin uut kohta proovida. Selleks osutus  Marsipangården. http://kutterkonfekt.se/marsipangarden-marsipan-choklad-marsipankonfekt-handgjorda-marsipanfigurer-praliner-cafe-butik-trosa.shtml Kuna väiksest uksest ma käruga sisse ei mahtunud, siis tuli teenindaja mulle appi ja avas suurema ukse. Väga armas temast, sest õue ei oleks ma pesamuna üksi tahtnud magama jätta.



Riiulitel on kõiksugu maiustusi :)


Minu kõhutäide ;)

Väga armas kohake täis ahvatlusi :) Mina tellisin omale grillitud võileiva ja kuuma šokolaadijoogi. Jäin tellituga väga rahule. Kindlasti külastan seda kohta teienkordki. Maksma läks mul see mõnus amps 111 rootsi krooni  ehk 12 eurot. Vahel tuleb end hellitada :):)
Kui olin oma tühja kõhu täitnud, siis oli kell juba nii palju, et vaja suurele lapsel kooli järgi minna. Auto oli mul Kyrkis´e juures. Kärutasin pesamunaga sinna ja tõstsin ta kärust ümber auto turvatooli. Selle ümbertõstmisega ärkas ta üles.
Venna peale võetud, käisime kõik koos toidupoes ja siis suundusime koju. Koduteel tühjendasime postkasti, seal oli üks ajakiri ja pakiteatis. Minu Hiinast tellitud dressid on kohale jõudnud. Tellisin endale Minnie Mouse dressid
Sellised sinist värvi

ja pesamunale Mickey Mouse omad
Sellised, ainult püksid sinist värvi
Saabunud on minu omad, loodan et varsti jõuavad ka pesamuna omad.  Saame siis pesamunaga ühtekad olla :)Homme pean neile Coop Konsum´isse järgi minema.
Kodus sai kaminapuid toodud ja siis kaminasse tuli süüdatud. Söögiks tegin makarone kanahakklihaga. Vennad mängivad toas palli ja mina, mina lõpetan sissekande ja kerin diivanile kerra, et ajakirja sirvida :) Issi jõuab alles tunnikese pärast koju, eks me ootame teda seni....
Nüüd mil issil on töö Nyköpingus ja ta peab varakult ärkama, tuleb minul suurem laps hommikuti kooli viia ja hiljem tuua. Neil päevil, mil Kyrkis on avatud, saame me pesamunaga  seal niikaua aega parajaks teha.

Kaunist teisipäeva jätku!

esmaspäev, 12. oktoober 2015

I love my life and the ones in it!!!

Jälle mõned päevad möödunud viimasest sissekandest siia. Meil läheb endiselt hästi ja me oleme õnnelikud siin. Iga päev mõtlen sellest, et küll mul on elus vedanud. Mul on imetore elukaaslane ja kaks imetoredat last ning me elame saarel majas, kaunis loodus meid ümbritsemas. Mida paremat saaksime oma lastele  veel pakkuda? Nad saavad kasvada looduse keskel, eemal linnakärast. Õpivad tegema tööd, saavad viibida piiramatult värkes õhus...
Iga päev on taevas isevärvi, pilved isemoodi. Sama koht ja vaade aga iga päev omanäoline.



Lihtsalt võrratu, ma armastan seda kohta ja olen lõpmatuseni tänulik oma Tõhule, et ta meid siia tõi :) :)
Ilmad on olnud head. Õhtud on juba päris jahedad ja paaril hommikul on hall maas olnud.


Siin mere ääres on soojem kui sisemaal. Täna hommikul kui viisin suurema lapse kooli, siis oli  meil siin kolm kraadi sooja. Kui olin saarelt välja sõitnud rohkem linna poole, oli temperatuur null kraadi. Vastusõitvatel autodel olid aknad jääs. Me pole veel pidanud aknaid hommikuti kraapima jääst puhtaks :) Issi läks täna Nyköpingusse tööle. Helistas hommikul kohvipausi ajal ja ütles, et tee peal näitas kohati miinus nelja külmakraadi.
Pesamunaga käisime poest ka läbi ja ostsime toscabullesid, talle maitsevad need samuti. Hetkel teeb ta oma lõunaund. Mina tõin kaminapuid ja tegin kaminasse tule. Nüüd kui ilmad jahedamad, siis oleme kaminasse süüdanud tule iga päev.
Pühapäeval oli meil jälle suur tööpäev, kogu pere võttis osa :) Käisime oma krundi peal küttepuid jälle tegemas. Sain puulõhkumismasinaga puid lõhkuda. Väga lahe ja mulle meeldis, ootan juba järgmist korda. Pakud ei olnud väga suured ja seega käis jõud kenasti üle. Pesamuna viis lõhutud puud riita koos issiga.
Õhtu poole tegin kanapastat, jälle :) Üleeile tegin ühepajatoitu ja tänaseks tuleb ka miskit välja mõelda. Võibolla mingi supp oleks vahelduseks hea...
Eile, kui kanapasta valmis sai ja olime just sööma hakanud, tulid meile külalised. Nendeks olid selle saareomaniku tütar oma perega. Neil on peres neli last, kolm tütart ja üks poeg. Lastel olid kõhud tühjad ja pakkusin neile oma äsja valminud kanapastat. Kõige vanem tütar sõi kaks suurt portsu ära ja kiitis rooga :) Nad on rahvuse poolest sakslased aga juba ammu Rootsi kolinud. Pereisa tõi pesamunale auto turvatooli. See on natuke suur veel pesamunale aga kui oma toolist välja kasvab, saame kasutusele võtta. Lubasid pesamunale riideid ka tuua. Naerdes ütles mulle, et me peaks rohkem lapsi saama, sest neil on palju lasteasju, mida meile anda :) :) Käru saime ka nende käest suvel. Meie enda kärud on Eestis, need tuleb müüki panna. Kuna pesamuna kasvab jõudsalt, siis garderoobi tuleb vahetada tihti. Seega on väga tore, kui saame talle uusi riideid. Mingi päev just sorteerisin tema riideid, paljud on juba väikseks jäänud. Panin need ära kõrvale ja võtan Eestisse kaasa. Seal saan anda mõne sõbranna põnnile kasutada.
Eks Eestis olles tuleb üks suur shopping ette võtta. Mõlemale lapsele vaja soojaid jalanõusid. Siin on hinnad üsna krõbedad kui uued osta. Loodan Eestis turu pealt soodsamalt saada või siis kuskilt kasutatud riiete poest. Suuremal lapsel on jalanumber minuga sama, juba 39 :) Ja ta on alles 11 aastane ja kasvueas... Ka tema garderoob vajab välja vahetamist, pikkust tuleb aina juurde. Küll nendel lastel on selle kasvamisega kiire :)
Hakkan nüüd googeldama, et leida mõnda head supi retsepti või midagi muud, mida õhtuks valmistada. Ja kui pesamuna ärkab, tuleb meil minna vennale kooli järgi.

Kõike head!!!


neljapäev, 8. oktoober 2015

Meanwhile in Sweden

Kolm päeva juba möödas viimasest blogi sissekandest. Vahel lihtsalt ei jõua seda teha, sest õhtuks nii väsinud ja varakult magama ära läinud :)
Ilmad on viimasel ajal tuulised olnud kuigi kuivad. Täna õige pisut tibutas hommiku poole aga peale lõunat tuli päike välja. Hommikuti on akna taga sooja kaheksa kraadi. Mere ääres ilmselt nii ruttu jahedaks ei lähe. Eestis kimbutavad teid juba miinuskraadid :)
Mis me siis jälle teinud oleme? Suurem laps käib endiselt hea meelega koolis, see on super. Sulandub aina rohkem uude keskkonda sisse. Issi käib tööl ja meie pesamunaga oleme kodused. Teisipäeval käisime Trosas Kyrkis. Nüüd, mil mul on ratas ja pesamunal rattatool, oleme usinalt sõitmas käinud. Eile käisime lõuna ajal sõitmas. Tegime ühe lähedal oleva matkarajaga tutvust. Metsatee oli konarlik ja kivine, seal ma sõita ei saanud ja lükkasin ratast käe kõrval, pesamuna pakikal oma toolis.




Metsast välja jõudes saime korraliku tee peale. Sain natuke maad edasi sõita, kui tundsin, et pesamuna kiiver toksib kuidagi tihti vastu selga. Pidasin tee ääres kinni ja uurisin asja. Oh imet, pesamuna magama jäänud :)

Nuvot kuidas mõjub värske õhk ja natuke rappumist ja see, et hommikul pool seitse juba ärkas. Ta oli seal nii kössis ja koduni oli veel tükk maad sõita. Issi oli lähedal tööd tegemas. Sõitsin vaikselt tema juurde ja laenasin dressipluusi, et pesamunale pea alla toetuseks panna. Seejärel sõitsin rahulikult kodu. Maja ees oli vaja ta rattatooli pealt maha tõsta. Kiivrit eemaldades ja trakse lahti tehes ärkas ta üles. Pool tundi sai magada ratta peal. Proovisin toas teda uuesti magama saada aga asjatult...
Täna oli issil vaba päev. Viis hommikul suurema lapse kooli ja siis käisime krundi peal puid tegemas. Tee peal jäi pesamuna magama. Lõpuks kui ärkas, siis aitas ka issil puid teha.





Tagasi kodu sõites käisime Vagnhäradis Hemköpi toidupoes. Pesamuna imetles tükk aega külmletis kalu. Vaatas ära ja siis läks tagasi, nii mitu korda. Oma rõõmsa kala vaatlusega pani ta mööduvad inimesed naeratama. Paari pättusega sai ka hakkama. Võttis õuna puuviljaletist ja hakkas sööma. Ja kui kommiletist mööda kõndisime, siis põlvitas ja  vaatas komme.

Seejärel avas kaane ja pistis ühe kommi suhu. Ei hakka ju enam lapsel suust välja kiskuma ja tagasi panema. Sai siis oma kommi :) Kodus me talle komme ei anna aga nüüd sai maitse suhu ja nõudis juurde. Saime ta õnneks sealt ilma kisata ära meelitada. Koduteel  võtsime suure venna koolist peale. Kodu jõudes sõime ja läksime saare teisele poolele puid tegema. Issi ja suurem laps lõhkusid masinaga puid, pesamuna loopis puid kuurist välja ja mina sisse tagasi. Kõigil oli midagi teha :)

Täna tegin söögiks kartulisalatit. Eile paari sõbrannaga  oli sellest juttu ja siis tekkis omal ka isu.
Ahjaa, hommikul avastasin käe pealt pisikese puugi, oli juba peadpidi sees. Tõmbasin ta välja ja viskasin kaminasse tulle. Eks tuleb nüüd paar nädalat jälgida seda kohta. Kunagi varem pole mul puuki olnud, see oli nüüd esimene kord. Loodan, et jääb viimaseks ja ei juhtu midagi hullu.
Tore uudis on ka, üks hea sõbrants tuleb oma põnnidega meile külla kui Eestis koolivaheaeg algab. Juhuuu, ei jõua ära oodata :) :) :) Tagasi Eestisse lähme kõik koos, 22 oktoober laeva ja 23 oktoober``Welcome to Estonia``. Õige natukene veel oodata ja siis saan teid kõiki näha!!!

Head õhtut ja olge terved!