kolmapäev, 30. september 2015

Mõnus teisipäev

Eile õhtul tegin siis oma esimese toorjuustukoogi. Päris rahule jäin tulemusega. Pool kooki pistsin üksinda nahka :) Retsepti sain siit https://www.tere.eu/et/retseptid/koogid/vaarika-toorjuustukook
Täna juba teisipäev. Hommik algas varakult, sest pesamunal läks pool seitse uni ära. Meelitasime teda küll veel veidikeseks emme-issi kaissu pikutama aga ei õnnestunud.
Issi viis suurema lapse kooli ja ise läks tööle. Meie väikse põnniga jäime koju, ei läinud täna ka Kyrkis´sse. Täna oli super hea ilm ja olime kaua õues. Korjasime puu alt pirne ja sõime neid. Batuudi peal hüppasime ja lesisime, et vaadata lennukeid. Mere ääres käisime kalu vaatamas ja motikaga sõitsime ringi. Väikemees leidis ühe pikema puuoksa ja hakkas sellega heina trimmerdama. Ta on näinud teisi trimmerdamas ja töövõte on selge ( võtte juurde kuulub loomulikult ka vastav hääl). Jalutasime metsa äärde ja tagasi, ``trimmer`` kaasas koguaeg. Täna avastas pesamuna varjud. Palusin tal kätt tõsta ja lehvitada, et ta saaks aru, et tegu tema endaga. See oli päris vahva avastus tal täna. Varjud talle meeldisid, jälgis neid pidevalt. Seoses varjudega meenus mulle aeg, mil vanem laps oli pesamuna vanune. Tema kartis oma varju, hakkas karjuma kui nägi. Tuli palju selgitada ennem kui aru sai, et pole vaja karta. Lapsed on ikka nii erinevad. Mida üks kardab, see teisele pakub nalja jne.
Lõunauni lükkus täna  kolme tunni võrra edasi aga pole hullu, oma uinakut teeb ta ikka. Nohune nina ka pole veel päris terveks saanud. Õnneks oskab ta nuusata ja teeb seda üsna hea meelega :)
Issi läks suuremale põnnile kooli järgi ja peale seda pidid nad kuskile ehituspoodi minema. Koju pole nad veel igatahes jõudnud.
Broneerisime oma laevapiletid ära, 23 oktoober jõuame Eestisse ja 31 okoober on tagasisõit. Pole just pikk aeg aga midagi ikka. Järgmine kord saab olema detsembri lõpus, siis juba pikemalt.
Söögiks tegin täna wokirooga riisiga, vaheldus kanapastale :) Broilerifilee juba ootab külmkapis oma järjekorda. Tõhk ostis juba valmis ja tõi kaks purki päikesekuivatatud tomateid kah. Talle meeldib neid vahel niisama ka süüa. Ta sööb üleüldse veidralt, näiteks oliivid maasikamoosiga on justkui delikatess talle :) Mulle pakuvad need veidrused vaid nalja. Eks sai isegi kunagi söödud rosinasaia juustuvortsiga, nii maitsev oli....
Hakkan siis Blocketit jälle kammima, ehk leian mõne hea ratta ja õmblusmasina või hoopis midagi uut-huvitavat. Valik on suur aga need, mis meeldivad, asuvad väga kaugel...

Head ööd kõigile!




esmaspäev, 28. september 2015

Septembrikuu viimane esmaspäev

Täna magasin kella seitsmeni kuigi äratus oli pandud poole kaheksaks. Pesamunal läks lihtsalt uni kell seitse ära ja seega pidime meie issiga ka ärkama. Täna öösel nohune nina teda väga ei kiusanud. Käis paar korda üleval vett joomas. Öösel ühe ajal oli üks kord mil ta ärkas. Kui oli oma vee ära joonud, jäi magama tagasi. Mina aga käisin aknast kuud piilumas. Väljas oli kõik nii valge ja taevas üsna selge, seega oli palju tähti ka näha. Ilus on see maailm meie ümber...
Issi viis suurema lapse kooli ja läks ise tööle. Meie pesamunaga jäime koju. Igaks juhuks ei läinud täna Kyrkis´sse  nohuse nina pärast.
Koristasime koos tube, pesamuna võttis lapiga tolmu riiulite pealt ja mina võtsin tolmuimejaga põrandad üle. Panime raamatud ilusti riiulile ritta ja mänguasjad mänguasjakasti. Need said seal korralikult olla kõigest mõne minuti :) Mänguasjadega tuleb ikkagi mängida, mitte nad kasti jätta, arvas pesamuna. Nii palju siis korra loomisest...
Praadisin hommikul kalapulki, siin need sisaldavad rohkem kala kui kodumaal :)  Paneeringu sees on ilus tükk kalafileed näha, pole mingit pudrumassi. Muidu ma kala sööja pole aga kalapulki söön küll hea meelega. Pesamunale panin jahtuma tema taldrikule. Tal on üks väike veoauto, mille venna mere äärest leidis ( tuul oli kaldasse uhanud). Mängis sellega ja siis avastas, et veoka kast on tühi, pole midagi kallutada. No ja mis te arvate, mis ta sinna täiteks sisse pani? Loomulikult need samad  kalapulgad, mis ma tema joks jahtuma olin pannud. Kui hästi see väike peake ikka leiutab :)
Õues käisime ka, täna jälle ilus ilm, päike paistab aga tuul on jahedavõitu. Meil kasvab siin saarel palju metsikuid õunapuid ja üks suur pirnipuu ka. Pirnipuul on ladva osas palju suuri pirne aga kätte neid ei saa, sest all pole oksi. Nii me siis käime iga päev puu all vaatamas, ehk on mõni maha sadanud. Väikseid leidub palju aga suuri mitte :)
Pesamuna  lõunauinaku ajal jõudsin kartulisalati valmis teha. Hommikul juba tükeldasin vorsti ja keetsin munad ära. Ennist sai kartulid ära keedetud. Marineeritud kurki kapist ei leidnud aga ilma selleta sai ka väga hea salat. Kodumaine kartulisalat on ikka palju parem kui see, mida siin Rootsi poodides müüakse. Nende kartulisalat koosneb kartulist ja majoneesist :)
Söök tänaseks on tehtud. Õhtuks plaanin ühe toorjuustukoogi teha. Retsepte nii palju, et ei teagi millist katsetada. Kuna meie maja ahi ei funktsioneeri, siis käin nüüd küpsetamas teises majas üle hoovi.
Taevas on jõudnud pilve minna ja tuul on ka suuremaks läinud, aknast välja vaadates kõigutab päris korralikult puid-põõsaid. Lehti aina langeb, varsti puud paljad...
Otsisin internetist õmblemise ideid. Nüüd ma tahan peale jalgratta endale ka õmblusmasinat :) Blocketis on valik päris suur, on tavalisi masinaid ja on väga võimsaid elektri omasid. Hinnaklass oli 300 rootsi kroonist kuni 30 000 rootsi kroonini. Need kallimad on juba proffidele ilmselgelt. Mina algaja ei oskaks sellega midagi peale hakata.




Kõige sobilikum oleks mulle see vana hea Singer :) Selline oli omalgi kunagi kodus ja sellega õmmelda on lihtne, ei mingit kõrgemat matemaatikat.
Näpud juba sügelevad ja tahaks kangesti midagi meisterdada. Tuleb kõik vajalik kokku osta ja siis saab asja kallale asuda. Internett on vahvaid ideid tulvil. Küll ikka inimesed on andekad ja leidlikud. Kui ise oma peaga ei oska midagi tarka välja mõelda, siis teiste ideid tasub ka matkida :)


pühapäev, 27. september 2015

Pannkoogipäev

Täna nädala viimane päev, pühapäev. Hommikul magasin kella üheksani. Ärkasin küll kell seitse, sest pesamuna ka ärkas siis aga issi lubas lahkelt mul edasi magada ja tegeles pesamunaga. Öösel magas pesamuna kehvasti, sest nohu oli kiusama tulnud. Hommiku poole oli nina üsna nohune, päeva peale õues olles kadus juskui ära. Õhtuks oli jälle tagasi. Ei teagi kust ta selle nohuse nina sai.
Kas põhjuseks sügisene jahe tuul  või  Kyrkis käik reedel, kus oli kaks last nohuste ninadega. Seni on ta meil väga terve olnud. Loodan, et saame ta nohuse nina ruttu terveks. Ise on ta üsna rõõmsameelne ja ei pane oma tatist nina tähelegi, lihtsalt öösel segab hingamist.
Päev oli jälle päikseline. Pesamuna sõitis õues oma uue motikaga ringi. Hetkel siis see uus lemmik sõiduriist, kelgud ootavad oma järjekorda :)
Suur venna sai täna omale uue ratta, mitte küll uhiuue, vaid kasutatud. Issi sõber andis selle talle. Sõitis sellega ringi ja kiitis taevani. Kui vähe on õnneks vaja...
Hommikul tegin oma meesperele pannkooke, lõuna ajal soojendasime kanapastat. Päeva peale nosisime pesamunaga mitu leivakest pestoga. Pestot sain ma esimest korda maitsta oma lapsepõlve sõbranna käest. Varem polnud mul aimugi sellest super heast asjast. Sõbrants on mul siuke looduselaps ja toidugurmaan. Talle meeldib ise valmistada igasugu põnevaid tervislikke toite. Mina pole veel ise pestot teinud, kuigi võiks... Läksin lihtsamat teed pidi ja ostsin poest pesto basiilikuga, no nii hea.
Ma võin selle väikse purgitäie üksi ära süüa :)
Tõhk ja suurem laps käisid abis meie tuttaval paati treileri peale tõstmas. Sel ajal kui nemad toimetasid paadiga, käisime meie pesamunaga autoga sõitmas. Käisime oma krundi peal postkasti tühjendamas. See on 20 km kaugusel meie praegusest elukohast. Sõitsin vana kiirteed pidi, seal on liiklus rahulikum. Nädalaga koguneb postkasti paras ports reklaami ja sekka mõned kirjad ka. Minul on muidugi huvitav igasugu reklaamlehti sirvida, saan oma vihiku jaoks midagi välja lõigata...
Krundi pealt tagasi jõudes tegin koos pesamunaga lõunauinaku. Magasime paar tunnikest. Ilmselt oli öine sagedane ärkvelolek selle põhjuseks, et ka mina päevaund tegin. Pärast ärgates oli kohe palju erksam olla.
Õhtul tegime veel sauna. Meil käis külas eestlanna mees. Mehed käisid esimesna saunas. Mina käisin üksinda pärast. Täna on ilus selge taevas ja kuu valgustab maad. Sauna juures on dušš väljas. Päris lahe oli tähistaeva all täiskuu valguses end pesta, meri ka kõrval sillerdamas. Küll on ilus koht elamiseks...Sõbrad, tulge külla ja saate ka seda luksust nautida :)
Nüüd aga head ööd ja rahulikku und kõigile!!

laupäev, 26. september 2015

Loppis ja second-hand

Eile, reedel käsisime siis pesamunaga Kyrkis. Läksime hommikul kümne ajal ja olime kella poole kolmeni, siis võtsime venna koolist peale. Eile oli viis issit oma lastega tulnud Kyrkisse päeva veetma. Rääkisin ühe isaga juttu sellel teemal, et isad on lastega kodus. See on siin maal populaarseks saanud viimase kümne aasta jooksul. Linnapildis on ka näha palju isasid vankritega, mis on väga tore. Eestis võiks see ka nii olla aga kahjuks pole seal palgad nii head ja isad peavad tööd rügama...
Need issid  siin Rootsis saavad oma lastega väga hästi hakkama. Vahetavad mähkmeid, toidavad, panevad riidesse ja kallistavad-puhuvad peale, kui laps saab haiget. Teevad kõike seda, mida emmed. Väga kihvt on vaadata :)
Täna, laupäeval käisime Botkyrka  loppis http://www.botkyrkaloppis.se/  ( vanakraamiturg) ja Södertäljes  paaris second-handis. Loppis on siis nagu meie Eesti kirbuturg. Suurel heinamaal on tehtud plats, kus müüakse oma asju, mida enam vaja pole. Rahvast oli kokku tulnud palju, nii müüjaid kui ostjaid. Rahva seas oli kuulda ka eesti keelt ja vene keelt.
Issi sai omale soojad sügis-talvesaapad 50 rootsi krooni eest ja ühe ABBA plaadi Playstation3 jaoks. Eks me hiljem hakkame koos laulma siis. Pesamuna sai omale mootorratta ( sellise üleni sinise).
Nii kui nägi, istus selga ja keeldus maha tulemast. Müüja andis hinnas alla ( hind oli 80 aga meie saime 50 rootsi krooniga), sest pesamuna kinkis talle oma armsa suure naeratuse :) Suurem poeg ei leidnud endale midagi ja mina ka mitte. Seal oli riideid, mänguasju, kotte, jalanõusid, väiksemat sorti tehnikat ja veel palju muud pudi-padi.
Second-hand poest leidsin ühe paki vatiini ja helesinise fliisi, mis kokku läks 20 rootsi krooni maksma. Fliisist plaan teha kaisukarud lastele. Rohkem midagi huvitavat silma ei jäänud. Ühe second-hand poe ees oli lahe raamatu-kohvik. Inimesi oli sinna palju istuma tulnud.
Täna on ilm ilus päikseline. Pesamuna jäi kodus magama, tee peal oli tal asjatamist mängurooliga. Selle ostsime ka loppiselt. Nüüd saab tema ka tagaistmel oma turvatoolis roolida ja käike vahetada :)
Muusikaga mänguasjad on talle alati meeldinud.
Seoses muusikaga meenus mulle eilne Kyrkis käimine. Seal on üks ruum, kus on väike lava eesriidega, makiga. Lapsed saavad seal esineda, teatrit teha. Üks väike tüdruk tantsis meile eile seal, minu pesamuna ka ühines temaga. Tantsida talle meeldib väga muusika saatel :) Eesti mees on tantsulõvi!
Praegu mil pesamuna magab, puhkavad ka  teised diivanil lebotades. Suurem laps pani käima multika ``Mina, supervaras``. Issi ka vaatab hoolega ja mina piilun arvuti tagant. See on lahe multikas, eriti vahvad on need käsilased ehk minionid :)
Millalgi tuleb süüa hakata tegema. Issi soovis, et ma jälle kanapastat teeksin :) No eks ma siis teen, see maitseb meile kõigile. Eile õhtul oli magusaisu ja tegin ühe plaadikoogi marjadega. Väga hea sai, hommikuks oli järel ainult kolm tükikest...
Aga nüüd tegutsema, tuleb ära kasutada see aeg, mil pesamuna magab.
Päikselist laupäeva teile!!!




neljapäev, 24. september 2015

Tere sügis!

Eile algas siis ametlikult sügis. Hommikul oli ilm sombune aga peale lõunat tuli päike välja.
Mis me siis vahepeal teinud oleme? Ahjaa, teisipäeval käisime siis koolimajas nii öelda arenguvestlusel. Käisin kogu oma meesperega seal. Abiks tõlkimisel oli kaasas eestlanna. Pool tundi kestis see vestlus  ja oli tore. Kuna vanem poeg veel ei oska nii hästi kohalikku keelt ega ka inglise keelt, siis on tal koolis kergem võrreldes teistega. Klassikaaslastel tulevad erinevates ainetes kontrolltööd, temal veel mitte. Aga eks ajapikku saab ta keele selgeks ja siis saab ka rohkem kaasa teha.
Koolimajas koridorides on lauad ja toolid, laudade peal erinevaid lauamänge. Ja nagu ma vist kunagi mainisin, siis iga klassi ukse taga on jalanõuderiiul ja nagi, kuhu ülariided riputada.
Hommiku poole tahtsin pesamunaga jalutama minna. Saime natuke maad kõndida kui eemalt nägin põtra teed ületamas. Algul ta ei märganud meid ja kõndis rahulikult edasi. Pesamuna aga läks elevile ja tegi kõvemat häält. Siis põder sai aru, et pole üksi ja pani metsa poole jooksu. Mina ei julgenud enam edasi minna, pöörasime otsa ringi ja läksime maja juurde tagasi. Mine sa tea, pärast jookseb veel meile vastu kusagilt :) Suve alguses oli meil ka au põtra kohata. Oli meie tööriistakuuri juures põõsas lehti nosimas.

Käisime enne suuremale lapsele järgi minekut Trosas ühes vanakraami poes. Ostsin sealt kolm raamatut lastele ( meisterdamise raamat,  värviraamat looma piltidega ja toimetused talus).Meisterdamise raamatust on plaan teha näpuloomad. Pean nüüd kusagil käsitöö poes käima, et vilti osta :)

Seal oli müügil palju keraamikat, nõusid,  raamatuid, vaipu, kangaid, kardinaid, nipsasjakesi ja köögitarbeid. Pesamuna oli vaimustuses vanast kettaga telefonist, ei tahtnud selle juurest kuidagi ära tulla. Müüjal oli poes kaasas ka väike koerake. Pesamuna tegi auh-auh ja kutsa vastu auh-auh, lasid nii vaheldumisi...
Kui olime venna koolist peale võtnud, käisime toidupoes ka. Meil on lemmiksöögiks kujunenud viimasel ajal kanapasta. Nädalas saab seda mõnikord kolmel korral tehtud. Kui vahel on kana rinnafilee krõbeda hinnaga, siis olen selle asendanud  vorstiga. Saab ka väga hea. Aga täna meil vedas, kanafilee oli soodukaga müügis. Ostsin ka paprikat ja basiilikut, küüslaugumaitselist toorjuustu. Hommikul kohvi kõrvale hea süüa saiaga. Pesamunale meelidb niisama paprikat süüa, vanem laps sööb saia peal. Mulle maitseb basiilik väga, kõige rokem söön seda mina meie peres :)

Õhtuks sai tehtud kartuliputru, viimati sai  seda Eestis söödud ämma juures. Tuleb tihedamini teha, sest järgi ei jäänud midagi...
Issi ja lapsed mängisid toas palli. Mina võtsin endale aega, et sirvida ja lõikuda ajalehti :) Lõikasin välja retsepte ja pilte kodu sisustamisest ning kleepisin need kaustikusse. On kunagi hea snitti võtta oma maja jaoks, mida plaanime siin ehitama hakata. Ja retsepte põnev katsetada.
Üle pika aja proovisin ka joonistada. Peast ma ei oska aga maha joonistamine tuleb üsna kenasti välja, vähemalt ise olen rahul :) Pesamunale meeldib kui emme talle loomakesi joonistab.



Täna juba neljapäev, päevad mööduvad ikka kiiresti. Varsti juba september läbi ja käes oktoober. Lastel tuleb oktoobri lõpus esimene vaheaeg, siis tuleme Eestisse ka. Suuremal lapsel on koolis täna mängupäev, tunde ei toimu. Mängitakse päev läbi erinevaid mänge. Eile kui järel käisime tal, siis lapsed orienteerusid õues. Homme, reedel, toimub klassidisko koolis.
Endiselt jahin jalgratast Blocketist. Seda valge ratta omanikku pole ikka kätte saanud mitte kuidagi. Saatsin isegi rootsi keelse kirja talle, aga ei midagi. Nüüd jäi silma veel paar ratast, musta värvi  ka pakiraami ja korviga. Sellised linnarattad  mulle meeldivad. Ja kui lapsega sõita, siis hea korvi asju panna. Saatsin ka kirja, et olen huvitatud ja milla näha saaks, aga jälle ei mingit vastust. Noojah,eks ma veel ootan enne kui loobun :)
Kuna issil on praegu vaba aega, siis pole me Kyrkis käinud mõned päevad. Täna toimub Vagnhäradis kokku saamine ja homme siis Trosas jälle. Homme lähme kindlasti.
Hetkel aknast välja vaadates on ilm sombune ja sajab uduvihma. Loodan, et päeva peale läheb jälle ilusaks nagu eile.Aga kui mitte, siis vihmavari ja kummikud välja ( mis mind Eestis ootavad )...

3a tagasi ühel toredal vihmasel päeval ;)

esmaspäev, 21. september 2015

Nädalavahetusest..

Nädalavahetus möödas nagu nipsti ja jälle uus nädal alanud. Aeg aina lendab, ei peatu hetkeksi...
Laupäeval olime kodused ja toimetasime saarel. Parandasime teed, täitsime auke. Lapsed olid ka suured abilised. Suurem juhtis traktorit, issi viskas kruusa aukudesse ja meie pisemaga otsisime auke :) Pesamuna tahtis ka labidaga tööd teha,  silumise asemel tahtis uue augu kaevata. Tee pealt leidsime mõned pisikesed konnad ja emme pidi siis neid hoidma, et pesamuna lähemalt uurida saaks. Tõeline loodusesõber ja maailma avastaja...
Käib töö ja vile koos ( alati rõõmus)
Issi ja venna käisid Trosas toidupoes ka. Tagasi tulles sain armsa üllatuse, potilille.Ja lisaks lillele  veel kaks tahvlit  valget Marabou šokolaadi.

Pühapäeval oli ilm ilus, käisime SödertäljeMoraberg köpcentrum´is hommiku poolikul. Suuremale lapsele oli vaja dressipükse ja T-särke. Seal on head outlet poed ja saime soodsa hinnaga kõik, mis vaja oli. Poes kuulsime peale rootsi keele ka oma emakeelt. Oli üks eestlanna oma tütrega ostlema tulnud. Elavad ka Rootsis. Vahetasime mõne sõna ja soovisime edu üksteisele. Tore ikka võõral maal oma emakeelt kuulda.
Meestega linnas käia on muidugi võimatu. Nemad ei viitsi poes uurida ja puurida nii kaua nagu naised. Seega oli meil kiire käik. Üksinda oleksin ilmselt terve päeva seal veetnud :)
Teel koju oli taevas ilus pilvede mäng, klõpsisin pilte.



Kodu jõudes olime veel tükk aega õues, sest ilm oli hea. Sadama hakkas õhtu poolikul aga seda ka lühikest aega. Õhtul oli veel saunapäev ka.  Saun on siin saarel üks ülihea asi...
Täna, esmaspäeval viis issi suurema lapse kooli ja käis linnavalitsuses koolibussi asja uurimas. Lubati asjaga tegeleda ja tagasi helistada. Tuleb siis oodata..
Homme lähme kella neljaks koolimajja lapse arenguvestlusele. Mina pole veel klassijuhatajat näinud, Tõhk on. Saame siis teada kuidas pojal koolis läinud on.
Siin antakse koolist koju kaasa iga nädal üks paber, millel siis kirjas nädala sees toimunu ( mida mingis aines läbi töötati jne). Ja aega arvestavad nad siin nädalate kaupa (nt. 39 nädalal õppisime seda ja seda...).
Ilm on täna jälle mõnus päikseline, käisime pesamunaga jalutamas. Värske õhk mõjub ikka hästi, sest lõunaunne jäi ta kohe.
Issi läks suuremale pojale kooli järgi. Plaanivad täna veel teed parandada. Eks meie pesamunaga ka ühineme, kui ta ärganud.
Iga päev olen vaadanud  Blocketit ( see nagu Soov, kus saab osta-müüa-vahetada). Tahan endale jalgratast osta, et pesamunaga sõitmas käia. Ühe meelepärase juba leidsin, millel on kaasas ka laste rattaiste. Aga omanikuga ei saa kuidagi kontakti. Telefonile ei vasta, smsile ei vasta. Täna kirjutasin talle, ehk läheb õnneks. Ratas ise on selline :
Ma nii loodan, et saan ratta omaniku kätte ikka lõpuks ja temaga diili teha :) Kuna ilmad veel head ja kuivad, oleks super pesamunaga ringi sõita. Suuremal lapsel on jalgratas olemas, issile oleks ka vaja. Siis saaksime kõik koos sõitma minna.








reede, 18. september 2015

Jälle reede

Täna  meil marutab suur tuul, öösel sadas jälle vihma ka, päike end näidanud pole...
Hommik  algas tegusalt. Äratus oli kell seitse juba. Varakult tõusime üles sellepärast, et viia Tõhu vend Arlanda lennujaama. Vanem poeg sai ka pool tundi varem kooli viidud. Oli kell kaheksa platsis juba, koolimaja uksed avatakse pool üheksa. Pidi pool tundi ootama. Õnneks tuli klassikaaslasi ka sama aja peale.
Lend Eestisse väljus kell üksteist aga kohal peab ju olema palju varem. Arvestada tuli ka hommikust liiklusummikut. Jõudsime paraja ajavaruga kohale. Meie juurest saarelt Arlandale on 110 km.
Tagasi tulles käisime pealinnas ühes pisikeses restoranis söömas. http://www.asteria.se/   Kuna menüü oli rootsi keeles ja ma kõiki toitude nimetusi veel ei tea, siis oli raske valida :) Küsisime teenidaja käest aga tema ei osanud eriti inglise keelt. Tõhk küsis et mis teil lõunaks on pakkuda. Teenindaja ütles vodka :) :) Mööda rääkimine...Proovisime uuesti, nii palju saime aru ,et miskit kanaga. Ütlesime, et OK , me võtame selle. Praad maksis 80 rootsi krooni, sisaldas jooki ( valikus piim, vesi, mahl, kohvi). Kõrvale võis võtta kodujuustu, konservananasse, porgandisalatit, kapsasalatit, värskeid kukleid, maisi. HIljem toodi ka arbuusi.
Teenindaja oli väga sõbralik ja tõi pesamunale laste söögitooli. Uuris kas tegu on poisi või tüdrukuga ja kui vana on. Pesamuna kinkis muudkui oma säravvalget naeratust. Tõhk küsis teenindajalt kust ta pärit on, vastuseks tuli Mongoolia. Rootsi on kirju erinevate rahvuste poolest.
Minul sai kõht täis juba salatitest. Kui õige praad lauale toodi, siis enam ei jõudnuki süüa väga. Suur portsjon oli, sisaldas praekartuleid ja grillitud kanavarrast kahe kastmega. Toit oli enam-vähem, kana oli  pealt natuke kõrbenud.
Tõhk ütles, et parem on mitte välja sööma minna, kunagi ei tea, mida saad. Et kõige kindlam oma kodus süüa :) Mõnes mõttes on tal õigus...
Söömas käidud, suundusime oma auto juurde. Tee peal nägime ühte põnevat poodi, hüppasime sisse http://ballongverkstan.se/vara-butiker
Tühjade kätega me sealt ära ei tulnud, ostsime ka kaks õhupalli. Pesamuna sai sellise hüppava konna
ja suurem poeg Käsilase.
Väga lahe pood ja ostjaid oli palju. Üks naine ostis terve kimbu õhupalle, mis mõeldud vastsündinu tervitamiseks. Ühesõnaga igasuguse sündmuse puhuks leidis sealt midagi. 
Koduteel jäi pesamuna magama. Kodu jõudes ärkas juba üles, jäi seekord lühikseseks lõunauni. Toas ta ka enam edasi magada ei tahtnud. Nüüd oli vaja õhupallidega mängida. Õues käisime ka selle maru tuulega. Ja juba teist päeva me kelgutame :) :)  Pesamuna on nii vaimustuses oma rooliga kelgust. Nii ta siis istub sinna peale ja emme või issi siis sõidutab teda mööda heina :) Lippab päris hästi ja nalja kui palju kõigil. Ei pea olema lund, et saaks kelgutada...
Ja  ongi jälle üks nädal lõppemas. Aeg läheb kiirelt!

Montessori ja lapsest lähtuv õppimine

Montessori pedagoogikast kuulsin esimest korda alles mõned päevad tagasi juhuslikult Facebook´is. Üks tuttav laikis  pilti, mis mind huvitama hakkamas. Nimelt oli tegu väga põneva tahvliga, mis mõeldud lastele. Inglise keelne nimetus activity board.
Liitusin ka selle grupiga, et end rohkem asjaga kurssi viia. Seal grupis on koos lapsevanemad, kes jagavad omavahel leidlikke ja häid ideid. See grupp on lapsevanematele, kes pooldavad lapsest lähtuvat õppimist ning on huvitatud Montessori meetodite kodus rakendamisest.
 Montessori pedagoogika mõte seisneb selles, et stimuleerida lapse enesekasvatust, iseõppimist ja enesearendamist.Tema pedagoogika on suunatud lapse iseseisvumise  suurendamisele. Kasvataja roll on last suunata ja abistada. Panen siia lingi, saate  täpsemalt lugeda https://et.wikipedia.org/wiki/Montessori_pedagoogika
Igatahes leidsin sealt grupist juba väga asjalikke ideid. Nüüd tuleks ka ise midagi meisterdada valmis oma lastele. Issile ka juba mainisin, et tal tuleb mind aidata tegelus tahvli tegemisel. Kuna õmblusmasinat mul siin pole, siis tegelusraamatut ei saa teha. Kui väga tahta, saaks ilma masinata ka. Tuleb siis lihtsalt niiti ja nõela kasutada. Vanavara poode ja second hand poode peaks ka külastama, ehk leiab midagi põnevat, mida saaks ära kasutada.
Pean internetis olevatest tahvlitest-raamatutest ja muust snitti võtma. Kui saan isetehtud tahvli valmis, siis kindlasti lisan siia pilte ja valmimise loo :)
Praegu aga lisan siia pilte, mida leidsin netist. Nii tahvlitest kui ka raamatutest. Väga lahedad ja nutikat ideed ikka . Ja milleks osta poest kalli raha eest, kui saab ka ise teha. Lihtsalt vaja natuke nuputamist ja vaeva näha  :)




Neid arendavaid tegevusi on palju vastavalt eale. Meie pesamunale meeldib askeldada köögis. Pesumasinasse aitab ka hea meelega riideid panna ja välja võtta. Praegugi paneb pestud lusikaid-kahvleid kraanikaussi tagasi :) Uudistab mis emmel sahtlites ja kappides head on :) Tuleb talle ka üks miniköök meisterdada. Papist pliidi ja pesumasina juba leidsin, millest snitti võtta.

 Ideid on nüüd omajagu. Tuleb end käsile võtta ja meisterdama hakata, pirn läks põlema...


kolmapäev, 16. september 2015

Eilseid ja tänaseid toimetusi

Arvake ära kui kaua magas eile pesamuna oma päevaund? Neli pikka tundi, ta oli ikka tõesliselt väsinud. Kas ta öösel ka üldse magas kui päeval nii pikalt juba põõnatud sai??? Jaa, magas küll ainult hommikul ärkas pool seitse jälle üles.
Käisime peale venna koolist tulekut jalutamas.


Nüüd kui lehmi pole enam saarel, saab rahulikult ringi käia. Käisime issit vaatamas, ta ehitas terrassi oma tuttavale. Saime selle tuttava onu käest kaks rooliga kelku. Nüüd tuleb loota, et natuke lund kelgutamise jaoks ikka maha sajab talvel...


Väike töömesilane
Eile õhtul enne magama minekut käis pesamuna pidžaama väel issiga õues veel tähti vaatamas. Issi pakkis ta loomulikult sooja teki sisse ja pani mütsigi pähe. Nii nad käisid kolm korda õues tähti imetlemas, sest üks kord polnud pesamunale piisav. Sai lubatud, et homme vaatame jälle. No loodame, et täna õhtul ka taevas selge. Öösel mingi aeg oli tuul eriti maru ja sadas vihma. Hommikul paistis juba päike, tuul on endiselt mõõdukas. Aga vähemalt on soe.
Issi viis suurema lapse kooli. Me pole veel saanud koolibussi kohta vajalikku infot. Kord kui Tõhk käis linnavalitsuses uurimas, siis polnud vastavat isikut kohal. Sai numbri, millele helistada aga see osutus automaatvastajaks. Sinna paika see koolibussi asi jäigi. Ilmselt pean paluma eestlannat, et tema küsiks koolist järgi, kuidas see koolitranspordi süsteem toimib siin.
Ma pole oma postitustes maininud, et meie juures viibib ka Tõhu vend. On ka siin paar nädalat meie juures olnud, reedel sõidab Eestisse tagasi. Igatahes on tal täna sünnipäev. Hommikul küpsetasin pannkooke meesperele jälle. Kui kõik olid kodust ära läinud, peale minu ja pesamuna, siis otsustasin teha sünnipäevalapsele koogi. Kunagi ma juba mainisin, et ahjupliit streigib. Kuna eestimaised küpsised said otsa, siis küpsisekoogi variant jäi ära. Leidsin oma toiduvarude seast Juubeli tordipulbri. Eestis tegin ma tihti sellest kooke. Tegin taigna valmis ja valasin pooleks, ühele osale lisasin kakaod. Panin koogi ahju, käsisin iga natukese aja tagant piilumas. Oli kõik korras ja tundus, et seekord ahi teeb koostööd minuga. Pesamuna joonistas ja tahtis, et emme ka ühineks. Sain vast kaks minutit köögist ära olla kui juba tundsin kõrbehaisu...
Kiiresti kööki ja kook ahjust välja. Avasin uksed-aknad, et toss välja läheks. Kook loomulikult oli pealt ära kõrbenud, seda see ahi kipubki tegema. Lõikasin kõrbenud osa pealt ära, ehk saab veel asja. Panin peale ämma-äia tehtud kodust mustikamoosi, vaniljekreemi ja sügavkülmast marju ( maasikaid,vaarikaid). Väljanägemine koogil oli nüüd küll isuäratav :)
Pesamuna nägi, et uksed lahti, pani omale kummikud jalga ja tahtis juba õue minna t-särgi väel. Sain tal särgisabast kinni ja ütlesin, et paneme ikka riided selga ja siis lähme. Ta on meil suur kummikute fänn, hommikul ärgates paneb juba jalga ja lippab siis mööda tube ringi :)
Käisime mere ääres kalu vaatamas ja kiikumas. Mõned liud said liumäel tehtud. Siis otsisime tigusid, kelle eile metsateelt kaasa võtsime. Pesamuna tahtis mitu korda tigu suhu panna ja maitsta :) Need teod ju eriti suured aga teda see ei hirmutanud.

Lõuna ajal tuli Tõhk oma vennaga. Tundsid kohe tuppa sisenedes kõrbehaisu. Tõhule mainisin, et tegin sünnipäevakooki :) Kapist leidsin tordiküünlaid ka, panime ühe küünla koogi keskele põlema ja läksime sünnipäevalast õnnitlema. Tal oli väga hea meel. Ütles, et see siis seletab kõrbehaisu majas. Asusime siis maitsma. Mina muidugi pabistasin veidi, sest kook polnud ju saanud õiget aega ahjus olla täna kärssamisele. Sünnipäevalaps lõikas koogi lahti ja testis esimesena. Õnneks oli see hea, täitsa uskumatu. Pildi mõttele tulime alles siis, kui pool kooki oli juba ära söödud :)
Pesamuna sõi ka suure tüki kooki ära nii et nägu mustikatest sinine. Peale head kõhutäit pesin ta puhtaks. Aeg oli nüüd sealmaal, et vaja lõunauinakut jälle teha. Uinus üsna ruttu ja eks näis kauaks tal täna seda und jätkub...


teisipäev, 15. september 2015

Uus nädal

Eile käisin pesamunaga Vagnhäradi Kyrkis. Sealne maja on ruumide poolest väiksem aga hubasem. Meil oli siis seal käia esimene kord. Päeva peale kogunes palju lapsi kokku emmede ja issidega. Kõige pisem külastaja oli umbes  paarinädalane. Ja wow kus sellel beebil olid alles juuksed.
Minu peamunal oli ka sündides korralik parukas peas aga sellel konkreetsel beebil oli seda topelt. Väga kihvt!
Meie joks oli Kyrkis juba tuttavaid nägusid ja palju uusi. See on ikka väga tore koht, kus kohtuda.
Olime eile seal paar tundi. Teel koju jäi pesamuna auto peal magama. Kodus sain ta ümber voodisse tõsta ilma ärkamiseta. Magas ta pea kolm tundi, hea uni..
Vanem poeg ja issi tegid õhtupoolikul jälle küttepuid. Kes teab milline see talv tuleb aga vähemalt on puud olemas.
Täna on meil siin väga tuuline ja vihmane. Jätsin vahele isegi Trosa Kyrkis´sse minemise. Selle aja jooksul, mil pean värvaid lahti tegema, oleksin olnud läbimärg juba.
Hea uudis on aga see, et täna viiakse millalgi lehmad ära. Siis ei pea enam väravaid kinni panema.
Pesamuna ärkas täna õige vara, pool seitse. Issil ka täna vaba päev ja nüüd nad siin koos mängisid pikalt. Pool tundi tagasi läks lõunaund tegema. Oli nii väsinud, et jäi kohe magama. Issi oli hästi väsitanud :)
Minul siis natuke vaba aega, et sissekanne blogisse teha ja mõelda, mida süüa teha. Hommikuks oli riisihelbepuder. Mees tahaks kanapastat aga see alles oli paar päeva tagasi. Eile tegin boršisuppi. Mingi päev sai tehtud jõulueri :) Keedukartul, kaste, praekapsas ja viinerid. See oli mõnus kõhutäis.
Oktoobri lõpus kui Eestisse tuleme, siis tuleb osta jälle kodumaist toitu hulgi kaasa. Need, mis viimati sai kaasa ostetud, hakkavad juba otsa saama  (purgisupid, praekapsas, konservid, küpsised).
Eks see koduperenaise amet on ikka raske. Aina mõtle ja nuputa, mida süüa teha. Internet on tulvil retseptidest aga alati pole kohe kõike vajaolevat kapis olemas ja ekstra ei viitsi ka linna poodi minna. Seega tuleb teha olemasolevatest toiduainetest. Sügavkülmas on köögiviljasegu mitu pakki. Ehk tuleks siis mingi wokiroog kokku keerata :) Vanem poeg on natuke valiv toidu suhtes, talle jälle wokiroog ei maitse. Niisama toorelt sööb küll juurikaid aga praetuna.keedetuna ei maitse. Väiksem aga on meil kõige sööja, temaga pole mingit muret :)
Laupäevit ja pühapäeviti on lastekanli pealt väga lahe saade, kus lapsed küpsetavad. Mingeid retsepte neil ees pole, kohapeal mõtlevad ise välja. Ette on antud lihtsalt  teema ( muffinid, rullbiskviit jne), mida tuleb siis valmistada. Lisan siia lingi  http://www.svt.se/barnkanalen/arets-sockerbagare/.
Saab eelmisi saateid ka vaadata. Väga osavad väiksed pagarid :) See on minu ``pean vaatama`` saade... Pesamuna lemmik lastesaade on  http://www.svt.se/barnkanalen/bolibompa/
Kuna ilm on sombune ja tuul on maja jahutanud, sai kaminasse tuli tehtud. Elav tuli on ikka mõnus ja hubane. Meil on kamina ette barrikaad tehtud, et pesamuna tuld uudistama ei saaks minna.
Vot sellised lood meil siis. Nüüd peaks tegema endale ühe suure tassi kakaod ja diivanile kerra tõmbama. Hetkel ju vaikus majas ja saab seda nautida :)
Mõnusat teisipäeva!


pühapäev, 13. september 2015

Ühtkomateist

Eile, laupäeval sain kokku eestlannaga, kes abistab mu poega  koolis. Väga tore naine, minu ealine. Saime kokku mänguväljakul. Lapsed said omavahel tuttavaks, meie omavahel. Tal on ka kaks last, tütar 12 aastane ja poeg 5 aastane. Tema laps käib teises linnas koolis.
Koolidirektor on tema tuttav ja tema palus teda minu last abistama. Väga kena temast.
Tore on see, et nüüd saavad lapsed omavahel eesti keeles rääkida. Eestlanna tütrel on eesti keel juba veidi meelest läinud, kuna ta tahab ka kodus rootsi keeles suhelda.
Igatahes on mul hea meel, et saan siin kellegagi peale oma pere enda  emakeeles rääkida. Küsisin temalt igasugu asjade kohta :)  Sain teada, et Rootsi koolis hakatakse hindeid panema alles kuuendas klassis.
Kui oled lapseootel, siis ei pea sa üldse käima arsti juures kontrollis nii palju  nagu Eestis. Nad ütlevad selle kohta, et looduse loomulikku kulgu nemad ei sega. Seega ei saa sa kuidagi teada, kas sinu laps sünnib tervena või mitte. Ja kui vaja haiglasse sünnitama minna, siis helistad ette ja küsid kas on vaba kohta... Kui ühes ei ole, helistad teise haiglasse...See on ju hoopis midagi muud kui Eestis. Eesti tervishoid meeldib mulle sellisel juhul väga, Rootsi oma tekitab hirmu. Loodan, et oleme kõik hea tervise juures ja siinset arstiabi ei lähe vaja :) Eestlanna rääkis oma kogemusest, teine laps sündis tal Rootsis. Võibolla nüüd viie aastaga on midagi muutunud...
Ühesõnaga selle maa kohta on veel palju mul õppida. Igal riigil on omad plussid ja miinused.
Saaks juba paberimajandusega ühele poole. Vaataks väiksemale põnnile lasteaiakoha, ise läheks keelekursusle. 15 tundi nädalas on lapsel võimalik tasuta käia lasteaias. See teeks siis päeva kohta kolm tundi. Esialgseks harjutamiseks oleks see täiesti okei.
Eks me saame oma plaane täide viima hakata uuel aastal uue hooga...
Eile õhtul tegime jälle sauna. Täna magasime kõik kella üheksani hommikul, oli see vast alles uni.
Pühapäev nagu ikka pannkoogipäev. Sai küpsetatud kuhi pannukaid armsale meesperele. Õues olime mitu tundi, kiikusime ja sõime õunu. Issi ja suurem laps tegid talveks küttepuid.  Tänane ilm küll päikesepaisteline aga väga tuuline. Sügis käes, mis muud...Lehedki juba muudavad värvi ja tuul keerutab neid, mis juba langenud.
Selline kuiv ja päikseline sügis on väga tere tulnud :)

Näitab Kittyle lennukit



Selle õunapuu viimased  kolm ubinat

Kes see veel on ??? Peesitas meie terrassil.
Ilusat pühapäeva jätku!