kolmapäev, 2. september 2015

Paberimajandus ja kool

Juulikuu on Rootsis  puhkuste aeg, ametnikud puhkavad ja selle tõttu asjaajamised venivad. Juulis käisime kohalikus Skolkontoretis asja uurimas, kuidas saaksime oma vanema poja kooli panna. Tegime avalduse ära ja pidime vastust jääma ootama. See võttis aega 2 nädalat, sest asjapulgad puhkasid. Issil on rootsi id olemas, meil lastega veel mitte. Lapsed saavad selle niipea, kui oleme Skatteverketis käinud igasugu pabereid näitamas ( sünnitunnistused, issi tööleping jne). Minuga on natuke keerulisem. Kuna me pole abielus, siis peame oma kooselu tõestama. Aga see on natuke võimatu missioon kuna Eestis elades olid meil erinevad sissekirjutused. Õnneks on aga siin maal selline seadus,et kui oled 6 kuud koos ära elanud siin, siis on õigus saada personnummer (rootsi id). Eks ma siis ootan selle aja ära. Nagunii olen väiksema lapsega kodus ja mul kannatab sellega oodata. Suurem laps võeti kooli õnneks vastu ilma selleta, hiljem esitame.
Kool algas siin juba eelmisel nädalal, meie poeg alustas sellest esmaspäevast. Kooli loosungiks on ``tervis ja teadmised`` .Õpe toimub rootsi keeles. Eestis õppis poeg koolis 2a inglise keelt, sellega saab ta nibin-nabin suhelda. Eestis oleks ta paregu alustanud viiendas klassis, Rootsis aga pannakse mujalt tulnud laps klass madalamasse, seega alutas ta siin uuesti neljandast klassist.
Klassikaaslased on väga sõbralikud ja abivalmid. Lapsed on ka väga viisakad, naeratatakse ja tervitatakse kõiki.
 Eks läheb paar kuud kindlasti ennem kui ta hakkab rootsi keelest sotti saama. Kolm korda nädalas on tal tugiõpetajaga tund, kus talle õpetatakse süvendatult rootsi keelt ( läbi mängude,piltide jne).
Ise on ta päris rahul uue kooliga. Siin on see koolisüsteem hoopis teine kui Eestis. Kodu pole me veel õppimist saanud. Kooliasju ei pidanud me ka mitte ühtegi ostma, kõik on kooli poolt. Ainult vahetusjalanõud ja kehalise kasvatuse riided peavad endal olema. Enamus lapsi on paljajalu või sokkides. Koolimajja sisenedes võetakse jalanõud jalast. Iga klassi ukse taga on jalatsiriiul kuhu saab siis oma papud panna.
Kui tund algab, siis ei jookse kõik lapsed klassi vaid teretavad ükshaaval õpetajat ja alles siis lähevad omale kohale istuma. Mobiiltelefonid antakse õpetaja kätte ja tagasi saab need koolipäeva lõpus.
Koolivormi  pole, võid käia riides nii nagu ise heaks arvad. Lõunasöök on tasuta, ise paned omale portsu ja lisandeid nii palju kui soovi on.
Huvitav on  see, et iga vahetund ollakse õues, mitte ei konutata koolimajas. Värskes õhus viibimine on siin oluline, iga ilmaga...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar